Senaste Kommentarer

Top Commenters

Applåder på bio

Inlägg av Måns Lindén den 28 februari 2010 i

Allmänt


Förra året såg jag en film som tävlade i Stockholm Filmfestival. Det var en Viktig Film som handlade om inbördeskriget i forna Jugoslavien och psykologin kring hur vanliga människor plötsligt blir bödlar. Filmen var 80 minuter lång men kändes som 800 minuter. Den var milt sagt sådär. Men när filmen äntligen tog slut så händer det som ofta sker på festival.
 Publiken applåderar.

Varför?

Var regissören, producenten eller någon av skådisarna på plats? Nej, det var dem inte. Applåderar vi biografmaskinisten för att han lyckades så bra med skärpan? Vill vi hylla oss själva för att vi höll oss vakna? Eller är det vår egen goda smak som ska applåderas? 

Det finns olika sätt att applådera på som ger tydliga signaler om vem man är. Eller vill vara. Här är några arketyper som beskrivits för mig.

  • Applådera när actionhjälten skjuter skurken samtidigt som han rycker den vackra flickan ur den brinnande bilen = jag är white trash.
  • Applådera på filmfestival = jag är intellektuell och går mest på teater där man applåderar skådespelarna.
  • Applådera stående på filmfestival när alla andra sitter ner = jag är intellektuell och har förstått filmen på ett plan som ni andra inte har.

Vilken typ är du? Sitter du kvar med slutna ögon under hela eftertexterna och låter folk applådera bäst dem vill? Springer du iväg så fort som möjligt för att slippa applåderna och folkets spontana omdömen i kulverten på väg ut? Eller knyter du näven i fickan och sväljer hårt och skäms? Den så kallade tysta starka typen?

Det enda tillfället som det är OK att applådera efter en film är på galapremiären då upphovsmännen är på plats. Enligt säkra källor var dock detta inget som publiken på galapremiären av Göta Kanal 3 kände till.


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Har faktiskt kommit på mig själv arr applådera efter en film där ingen av skaparna närvarade. Kommer tyvärr inte ihåg vilken film det var, men det lär ju inte varit Oldboy.

Fler onyanserade inlägg