Senaste Kommentarer

Top Commenters

Buffy 20 bast – vi listar favoritavsnitten

Inlägg av Embla Sue Panova den 10 mars 2017 i

Allmänt Onyanserat

buffy

Idag för 20 år sedan sändes det första avsnittet av Buffy The Vampire Slayer. En del av er kanske säger: Buffy who? (snälla, avsätt genast helgen för att se samtliga avsnitt) och en del säger: shit, är man så gammal!

Buffy är inte bara en nördserie om vampyrer och diverse andra oknytt utan det är något mycket, mycket större. Här börjar mångas feministiska resa med skoltjejen Buffy som har fått i uppgift att slakta vampyrer – och som sen blir kär i en. Buffy är stark, inte rädd för att stå ensam och står dessutom upp mot alla orättvisor hon ser. Redaktionen har listat sina absoluta favoritavsnitt och favoritscener.

EMBLA

Valet är enkelt OCH tillika en stor fet spoiler. Så ni som är rädda för det kan hoppa rakt ner till min vän Therese. Jag får nämligen fortfarande gåshud av slutscenen, när allt håller på att gå åt helvete och Buffy ska ta sig an alla möjliga onda väsen för att rädda världen. Det kokar i underjorden, himlen är mörkröd och ja, det är illa. Buffy inser att hon måste ta hjälp – av alla kvinnor i hela världen. En klippscen inleds där olika kvinnor står upp mot ondska och förtryck. Och armhåren står rakt upp av att bara skriva det där. Kolla själva!

THERESE

Min text kan läsas utan större problem. Inga större spoilers.

När man ser en serie som går så här länge så tycker jag själv att det är roligt med de avsnitt som sticker ut från mängden. Det kanske inte är de avsnitt som tillför mest till serien, men som är ett härligt avbrott mot det vanliga tempot. Det är specifikt två avsnitt som jag kommer att tänka på. Det första är Hush, där Joss Whedon svarade på all positiv kritik han fått på seriens dialog, med att låta karaktärerna agera utan tal. Han är rolig på det viset, Joss. I avsnittet kommer några ghouls och stjäl folks röst så att de inte kan skrika när de får sina hjärtan utslitna. Avsnittet vann även en Emmy och är verkligen speciellt i sitt slag.

Jag som älskar musikaler kan ju inte heller låta bli att nämna Once more, with feeling, ett avsnitt som utspelar sig som just en musikal. En demon får alla i Sunnydale att brista ut i sång lite när som helst. Alla i casten sjunger själva, men i olika utsträckning. Det är jättekul att se sina älskade karaktärer sjunga ut sina innersta tankar och det är verkligen ett roligt inslag i en annars ganska allvarsam handling.

buffy dans

 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg