Senaste Kommentarer

Top Commenters

Bulgarien – det nya Trollhättan

Inlägg av cpanov den 19 februari 2010 i

Allmänt

Bulgarien är det nya Trollhättan. Över 120 utländska långfilmsprojekt filmades i Bulgarien förra året och det antalet kommer med största sannolikhet fördubblas de närmsta åren.

Så hur ser Bulgariens egna produktioner ut? Jag har letat. Men har inte hittat mycket. Förra året visades den bulgariska filmen ”Zift” på Göteborgs filmfestival. Den handlar om en man som strax innan kommunismens intrång i Bulgarien döms för mord. Filmen hyllades och har nu fått distribution i USA.

Jag pratar med en bulgarisk regissör och frågar varför man hör så lite om bulgarisk film. Han skrattar och frågar mig; hur ska man kunna höra om något som inte finns? Det är för dyrt att göra film.

Några mil utanför huvudstaden Sofia, uppe i bergen, ligger Nu Boyana Film studios. Detta har utvecklats till en av Europas största fimstudior. Bolaget har funnits sedan 1962 och var fram till 2005 statsägd. Numer är Nu Image ägare, som bossar från Kalifornien.

Man har byggt upp allt från ett mini-New York med gula taxibilar och metros.  Det finns ett klassiskt öststatsområde med dieselgråa hus, trasiga väglyktor och trafikljus som blinkar gult. Här finns även ett litet mini-Afghanistan, perfekt för ondskefulla al Qaida-träningsläger. Men det mäktigaste är ändå att när du promenerat förbi Talibanerna kommer du fram till Ceasars Rom. Cirkus Maximum? Titta till vänster.

Och vet du vad som är bäst? Det är så jävla billigt att göra film i Bulgarien. Det kostar runt 20-30% mindre att spela in en film i Bulgarien jämfört med Hollywood.

Snart filmar alla i Bulgarien. Utom bulgarerna själva. För dom är det för dyrt.


Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Måns Lind&eacu

    Allas vår Dolph Lundgren har ju gjort en och annan film på bulgarisk mark. Sannolikt var det väl där som han etablerade kontakten med de bulgariska torpeder som han skickade ut för att jaga rätt på de som rånade hans familj i hemmet när han var själv var på inspelning i Kanada. Enligt egen utsago hade det blivit "blodbad" om han hade varit hemma vid tillfället. Istället skickade alltså Dolph ut bulgariska torpeder på rånarjakt. "De letade i någon månad men fick inte tag i dem", sa han senare till Aftonbladet.

  • Det går en bulgarisk film på Folkets Bio nu, Eastern Plays heter den.

    Den går på Hagabion här i Gbg, borde väl gå på typ Zita i Sthlm, om du vill se den!
    http://www.folketsbio.se/filmer/filmer/952

Fler onyanserade inlägg