Senaste Kommentarer

Top Commenters

Dagens Netflixpärla: Archer

Inlägg av Adrianna Jalming den 19 augusti 2017 i

Allmänt

Netflix är lite som en populärkulturell hägring i öknen. Alla har vi gjort misstaget att inför kvällens tv-dejt med sambon/katten/chipsskålen oskyldigt tänka ”äh, jag bläddrar väl lite och ser om det finns nåt kul” och tre timmar senare kommit ut på andra sidan – uttorkad, desillusionerad och om möjligt ännu mer obeslutsam. För det finns aldrig något kul, i alla fall inte när man letar efter det.

Men, misströsta inte! Visst finns det verkliga oaser bakom sanddynerna, och likt en klok kamel ska jag göra mitt bästa att leda er dit. Idag har turen kommit till det amerikanska guldkornet Archer.

————

Where to start? ”Archer” är alltså en animerad actionkomediserie för vuxna. Den är cynisk, grov och oförlåtande, men till skillnad från exempelvis ”Family Guy” är den samtidigt både sympatisk och vansinnigt rolig. Och SÅ smart. Precis som i Arrested Development, en annan klassiker som verkligen är värd att kolla in och händelsevis också finns på Netflix, innehåller ”Archer” så många intelligenta referenser och skämt att man ibland måste backa bandet för att försöka uppfatta allt. Och inte ens då är det alltid man gör det.

Serien kretsar kring Sterling Archer, hemlig agent med rätt att förföra, samt hans kollegor på spionagenturen ISIS i New York. Tillsammans tar de sig an uppdrag världen över, med blandat resultat, men osämjan på kontoret är allt som oftast ett lika stort problem som de stundtals katastrofala jobbresultaten.

Utöver att manuset i sina bästa stunder nästan är irriterande bra är även castingen vassare än en vandrarmussla. Röstskådespelarna är som en who’s who av människor som är coolare än du, till exempel Aisha Tyler och Jessica Walter, den senare i en roll som är en direkt animerad översättning av hennes roll som Lucille Bluth i, just det, ”Arrested Development”.

Av de sju huvudkaraktärerna i Archer är dessutom inte mindre än fyra (!) kvinnor. Inte en, inte två, inte tre. Fyra. Bara det är värt att uppmärksamma och premiera i en verklighet där film- och serieskapare tycker att 1 kvinna av 4 karaktärer är att betrakta som ”jämställt”. Och even better; de kvinnliga agenterna är om möjligt mer grova i mun än de manliga karaktärerna. I en serie som kretsar räääätt så mycket kring sex och utseende så äger de alla sin egen sexualitet och objektifierar själva hej vilt.

Förutom Sterling Archer är det de kvinnliga karaktärerna som är aktiva, drivande och badass i ”Archer”. De är totalt excentriska och komplexa, precis som resten av persongalleriet och serien i stort, och tar så mycket plats som de behagar utan att be om ursäkt för det. Kanske dags att de tar plats på din skärm i helgen?


Skrivet av Adrianna Jalming

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg