Senaste Kommentarer

Top Commenters

Never let me go

Inlägg av Leiyah Rose Lindén den 24 juni 2010 i

Allmänt Film Trailers

"Hailsham students are special"

För nåt år sen gav en man mig en bok och sa: ”Läs denna, du som gillar mysterier.”

Jag bar med mig den boken nästan överallt, jag kunde inte släppa taget om den. Inte för att den var nagelbitande på något sätt. Tvärt om. Den var snarare så suggestiv och försynt att den höll på att reta gallfeber på mig. Jag förstod den inte. Hur mycket jag än tidigare hedrat mig själv med mitt sinne för problemlösning och förmåga att se mönster i mönstren, fick jag inte grepp om boken. Det tog mig nästan en hel vecka för mig att ta mig genom den. Ytterligare två för att fatta vad den ville säga mig. Den boken har nu blivit film i regi av Mark Romanek.

”Never Let Me Go” utspelar sig i en dystopisk  engelskdoftande miljö. Vi lär känna Kathy, Tommy och Ruth som växer upp under strikt övervakning på internatskolan Hailsham. De fostras till att tro att de är speciella och att deras hälsa är viktig inte bara för dem själva utan även för samhället. De lär sig tidigt att i världen finns det två sorters människor: ”Donatorer” och ”Vårdare”. Det är genom den vuxna Kathys minnen vi vandrar i jakten på svar.

Det är en mycket gripande berättelse, i all sin enkelhet. ”Never Let Me Go” är framförallt en intressant kommentar till en av vår tids stora etiska frågor: genetik och kloning. Filmen har dock redan fått ta en hel del stryk för att den sägs härma efter ”The Island”. Värt att veta är att boken filmen är baserad på, kom samma år som ”The Island”. Detta verkar gnällspikarna dock missat…

I rollen som den lugna Kathy ser vi Carey Mulligan och i rollen som hetsporren Ruth ser vi Keira Knightly. I rollen som Tommy ser vi hyfsat okände Andrew Garfield. Jag är mycket spänd på hur detta kan komma att se ut. Trailern viskar snyggt filmfoto men man vet ju aldrig…

Filmen är baserad på boken av Kazuo Ishiguro och har premiär under 2010

Skrivet av Leiyah Rose Lindén

Är ökänd för sin totala oförmåga att underordna sig sociala strukturer, men är i övrigt förtjusande. Student på Estetikprogrammet vid Södertörns Högskola där hon försöker få in lite mer hiphop. Föredrar dokumentärer men är ruskigt svag för independentfilm.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg