Senaste Kommentarer

Top Commenters

Romantik och komik = ROMCOM

Inlägg av Måns Lindén den 14 mars 2010 i

Allmänt Skådespelare


Förra året producerades inte mindre än 1.458.992 romantiska komedier i Hollywood. Om en romcom är är bra lyckas den balansera romantik och komik på ett sätt som gör att vi mår bra och i bästa fall skrattar lite. Romantiken brukar inte vara några större problem att få till. Här finns en uppsjö av dramaturgiska grepp som har funkat sen Aristoteles tid. Vi har det omaka paret som initialt känner ömsesidig avsky för att sedan falla handlöst för varandra. Geografiska avstånd, sociala och ekonomiska olikheter är andra komponenter som man med fördel kan krydda ett tunt manus med. Bitterljuva eller ljuva slut är valfritt. Filmen ska fungera lika bra för en fredagsmysande kärnfamilj framför TV4 som för en milt berusad affärsresenär på en flight till New York.

Men komiken då? Inte lika viktig tydligen.

Hur förklarar man annars att Kate Hudson och Matthew McConaughey har blivit genrens egna affischnamn?

Kate Hudson har i film efter film visat sig fullständigt tondöv när det kommer till komisk leverans av repliker. Det räcker inte att dela DNA med den i alla fall milt komiska Goldie Hawn. Äpplet föll här inte bara långt från trädet, det visade sig faktiskt vara ett päron. Matthew hade det men tappade det någonstans på vägen mot det perfekta sexpacket. Hans prestation som pårökt och övervintrad småstads-loser i Dazed & Confused är och förblir hans karriärs höjdpunkt. Där var han riktigt rolig. Nu för tiden förlitar han sig helt på sin southern charm och sina blinkningar åt kameran, på ett sätt som inte ens Brad Pitt lyckas med längre.

Vi kan alltså konstatera att Woody Allen hade rätt när han sa att ”snygga människor kan inte vara roliga”.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg