Senaste Kommentarer

Top Commenters

Sveriges humor är ett skämt

Inlägg av Leiyah Rose Lindén den 16 juni 2010 i

Allmänt

Min åtrå till de utländska humorprogrammen är en smutsig drog. Jag slickar i mig allt jag får och jag gör det minst tre gånger om dagen. Helst fem. Trots att jag sitter där på mina höga hästar dagligen och gnäller över outnyttjad public service. Med huvudet högt accepterar jag min dom som humorhora. Min kärlek skall frigöra mig. För Sverige har ingen humor.

Lilla Svea är som den där tjejen som skrattar lite för högt åt skämt hon inte förstår, för att hon vet att det ”ska” vara roligt. Hon vill så förtvivlat gärna att någon ska tycka om henne, att hon vänder ut och in på sig själv. Svea tänker inte själv och varför skulle hon det? Alla andra tänker ju så bra åt henne. Svea är blek och oansenlig och sminkar sig därför till oigenkännlighet. Stor i orden och liten på jorden, det är arbetslinjen det.

Se bara på vad som hände när Henrik Schyffert och Erik Haag skulle ta hit Roast-konceptet.

Om de hade lyssnat, hade någon kunnat berätta att Sverige är för fegt för den typen av humor. Det är därför Kvarteret Skatan anses vara det bästa humorprogrammet. Vad är det för fel på er Sverige? Hur har ni ork att sitta och hetsa upp er över det bristande genusperspektivet i Roast på Berns och att skaparna bakom Lilla Al-Fadji är bakåtsträvande, när ni sitter som fotbollssupporters framför Wipeout och Så ska det låta?

Skrivet av Leiyah Rose Lindén

Är ökänd för sin totala oförmåga att underordna sig sociala strukturer, men är i övrigt förtjusande. Student på Estetikprogrammet vid Södertörns Högskola där hon försöker få in lite mer hiphop. Föredrar dokumentärer men är ruskigt svag för independentfilm.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Bi Puranen

  Språket gillar dig plötsligt!

 • Alex Kantsjö

  Av någon anledning så har vi ingen riktigt utpräglad och "typiskt svensk" humor… om man inte räknar med buskisen och dess anförare Stefan och Krister, buskisen som förvisso har sina rötter i farsen som härstammar från Frankrike. Vi har förvisso i alla tider sneglat på utlandet efter inspiration men efter Stormaktstidens slut, då vi försökte påtvinga omvärlden svenska värderingar och lagar, så har vi likt ett agat barn hukat oss för influensernas höjda näve.

  Vi har blivit "Lilla Landet Lagom" när det kommer till allt och jag tror det är därför ett koncept som "Roast" inte går hem hos svenska folket, det och det faktum att "Roast" i mina ögon inte är speciellt bra… mest på grund av komikerna. Det amerikanska förlagan är genialisk och så härligt elak att man ibland sätter skrattet i halsen.

  När det kommer till svenska "Roast" så tror jag dock att problemet ligger i att vi i Sverige inte har några riktiga "Celebritys", stjärnor som är så upphöjda att dom fått en närmast gudomlig status. Våra stjärnor är ju "vanliga människor" så därför blir det inte lika accepterat att håna dom eller skämta på deras bekostnad. Är det amerikanska stjärnor så är dom mer distanserade och så lyckade att det på något sätt är ok att ta ner dom på jorden så att säga. Dom tycks även mer bekväma i att själva skämta på sin egen bekostnad, dom har dessutom oftast gjort och sagt mer som går att skämta om.

  Titta bara på SVT's "Grillad", ett praktexempel på svenskt självursäktande. Där var "elakheterna" så urvattnade och ofarliga att "pilutta dig" framstod som brutalt, SVT höll ryggen fri genom att inte ta över huvudtaget och dessutom låta komikerna mer eller mindre be om ursäkt till "kändisen" efter sin roast.

  Humor är extremt svårt och väldigt individuellt och jag tycker inte att man egentligen kan säga vad som är rätt eller fel i allmän betydelse. Något kan vara helt fel för mig personligen och det ger jag gärna uttryck för, men man ska ju heller inte fördöma eller fördumma någon som tycker att till exempel "Hej Baberiba" är det roligaste som svensk Tv någonsin producerat.

Fler onyanserade inlägg