Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Dark Tower – förvirrad sörja

Inlägg av Eduardo den 16 augusti 2017 i

Allmänt Recensioner

Ser nästan bra ut här. Det är det inte

The Dark Tower är ett försök att transformera Stephen Kings bokserie med samma namn till en egen filmfranchise (dvs tänka på uppföljare innan första filmen ens är släppt). Som många andra bok-till-filmadaptioner så går det sådär – faktiskt är det ett av de sämre försöken jag sett och det blir nog årets mest gäspiga betyg som delas ut här.

Storyn är att unge Jack Chambers har mardrömmar om en svartklädd revolverman i en parallell värld men ingen tror på hans drömmar tills det såklart visar sig vara sant. Han färdas in i den parallella världen där han träffar revolvermannen Roland (Idris Elba) och tillsammans ska dom försöka rädda The Dark Tower som är det sista som skyddar mänskligheten mot den onde magikern Walter (McConaughey).

Något sånt.

I ett försök att vinna över de existerande bok-fansen försöker regissören Nikolaj Arcel fulflörta med att använda lite lore och begrepp från böckerna bara för att i nästa ögonblick dumma ner många av de essentiella delarna för dom som aldrig öppnat böckerna vilket såklart får motsatt effekt på de  som läst böckerna. På den vägen fortsätter det där stora delar som skulle behöva förklaras förblir frågetecken och andra delar som är vitala för berättelsen bara slängs med av farten vilket gör att det hela bara blir en trist oengagerad röra som inte vet vem den ska tilltala.

Matthew the magician

Matthew McConaughey går på extrem halvfart och verkar oftast mer lajva en trött parodi på sig själv samtidigt som Idris Elba (som brukar vara solid) inte tillåts agera alls utan förblir en trött bikaraktär som limiteras av sina omgivningar och manus (vilket blir tröttsamt uppenbart).

Att transformera böcker med en existerande stor fanbase till film är svårt men det går – det behövs dock ges tid och rum för att kunna hitta medelvägen mellan den existerande publiken och den nya – exemplen finns tydligt hos bland annat Harry Potter och Sagan om ringen-filmerna som såklart fick kritik men ändå lyckades vinna publiken på båda sidor.

Det blir mindre tydligt när en introduktion till Stephens Kings bokserie (8 böcker) ska göras på 85 minuter och ingen verkar säkra på vad som ska med i den här filmen och vilka element som kan sparas till nästa del. Problemet blir bara att om ingen gillar första rullen så kommer det garanterat inte finnas plats för att reda ut allt senare och det är nog det vi ser exempel på här. Jag gissar på att uppföljaren till The Dark Tower kommer ske ungefär lika tidigt som uppföljaren till Eragon (2006) kommer.

Kommer ni ihåg Eragon? Inte? Ungefär lika mycket kommer ni komma ihåg The Dark tower om 1 år.

The Dark Tower har premiär idag 16/8

Skrivet av Eduardo

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.

Fler inlägg av Maila Eduardo
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg