Senaste Kommentarer

Top Commenters

Treme (HBO) – kvinnorna visar vägen när männen ligger i fosterställning

Inlägg av Måns Lindén den 23 juni 2010 i

Allmänt Skådespelare TV

Play it for the money, bro!

”Treme” är slut för den här gången och efter den lika magnifika som sorgliga säsongsavslutningen blev det tydligare än någonsin; det här har varit kvinnornas show från början till slut. Orkanen Katrina må ha knäckt New Orleans och gjort seriens män passiva, cyniska och uppgivna, men kvinnorna har vägrat vika ner sig och med samma urkraft som Katrina gör de allt för att styra upp sina liv trots att de kämpar i den brantaste backen. Här kan ni läsa lite mer om mina första intryck av serien.

Låt oss ta en närmare titt på de fyra kvinnliga huvudkaraktärerna och deras rätt tveksamma män:

LaDonna Batiste-Williams (Khandi Alexander):

LaDonna

LaDonna är bar-ägarinnan vars bror försvann i tumulten efter Katrina. Hennes skådespel är utsökt nedtonat och hon pendlar mellan sorg och vrede med små medel, samtidigt som hon behåller sin värdighet mitt i all kaos när hon oförtrutet letar efter sin försvunna bror. Samtidigt som hon driver hon sin bar försöker hon även hålla ihop sin både bokstavligt och bildligt splittrade familj. Hon är matriarken som aldrig viker ner sig trots byråkrater och strejkande hantverkare som gör allt för att mala ner hennes livsgnista.

Männen i LaDonnas liv: Ett sorgligt gäng. Hennes försvunna halvkriminella bror som hon tagit hand om hela livet. Den passionslösa maken Larry Williams som gav upp och flydde till Baton Rouge och konstant tjatar på henne att flytta dit också. Ex-maken Antoine Batiste som passivt glider runt med sin trombon och jagar gig när han inte tigger drinkar från hennes bar.

Janette Desautel (Kim Dickens):

Janette

Janette drev en framgångsrik restaurang innan Katrina hälsade på. Nu kämpar hon energiskt för att återigen få verksamheten på fötter men på grund av dåligt kassaflöde och allmänt dålig ekonomi får hon inte längre kredit från leverantörerna. Till slut går det inte ihop längre och trots lån från hennes välmenande föräldrar och hyfsat med gäster blir hon av med restaurangen. Parallellt försöker hon även få ordning på sitt hem som blivit översvämmat och totalförstört.

Männen i Janettes liv: Hennes pojkvän är den hopplöst slappa musikern Davis McAlary (Steve Zahn) som lyckats få sparken från sitt slackerjobb som radiopratare. Han har egentligen inte emot det eftersom han då kan ”satsa på musiken” istället. Problemet är att han hellre röker gräs än skriver låtar. Janettes, i huvudsak manliga personal, sviker henne när hon på grund av akut ekonomisk kris ber om uppskov med löneutbetalningarna.

Annie (Lucia Micarelli):

Annie

Annie är den vackra och begåvade gatumusikanten som har potential att bli något mycket större. Gång på gång uppmärksammas hennes känsliga fiolspelande av andra musikanter och hon får chansen att provspela i större sammanhang. Det lossnar dock aldrig för henne på grund av bristande självkänsla och rädsla. Lojaliteten mot Sonny som är hennes medmusikant och pojkvän gör att hon inte heller vågar bryta sig fri.

Männen i Annies liv: Den snygga slarvern Sonny som hon gatumusicerar med. Han är inte alls lika begåvad som henne och han vet om det. Han älskar Annie men han älskar även kokain och andra kvinnor. Hon springer även på diverse andra musiker som försöker få henne i säng.

Toni Bernette (Melissa Leo):

Toni

Toni är seriens nav och borde vinna alla priser som går att vinna för sin enastående rollprestation. Hon är den idealistiska människorättsadvokaten som bland annat hjälper LaDonna i sökandet brodern. Tonis livsgnista är obruten och med energi och charm lyckas hon forcera den massiva byråkratin och ledan som förlamar staden.

Männen i Tonis liv: Henne make Creighton Bernette (John Goodman) var en gång i tiden en framgångsrik författare. Efter Katrina blev han mer och mer rättshaveristisk och sitter nu på nätterna och spelar in svavelosande monologer om inkompetenta politiker som han sedan lägger upp på YouTube. Därtill har han skrivkramp och ljuger för Toni när hon frågar hur det går med nya boken. I sista avsnittet uppdagas det ultimata sveket från honom vilket gör att det slutligen brister även för Toni.

”Treme” kommer snart på DVD och Bluray.

Köp den, se den, älska kvinnorna och stör er på männen och passa framför allt på att njuta av den verkliga huvudaktören: musiken.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg