Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vad händer med Star Wars Episode VII-IX? – Del 2

Inlägg av Alexander Kantsjö den 5 december 2012 i

Allmänt Onyanserat

Förra veckan kunde ni läsa om den nya trilogins producent Kathleen Kennedy och varför jag tror att hon är helt rätt val för positionen. Den här veckan ska vi ta oss en titt på de poster som jag egentligen anser är viktigast och som är de poster där det är mest troligt att ryktena stämmer, Lucasfilm dementerar ju hela tiden alla läckor och rykten men det är ju så det brukar vara i Hollywood.

Man brukar säga att en film aldrig kan bli bättre än sitt manus och av erfarenhet är jag benägen att hålla med. En film absolut bli sämre än sitt manus men om man har en ordentligt stadig grund att bygga på så är riskerna mycket mindre.

Tidigt i sin karriär verkade George Lucas ha insett att själva manusskrivandet inte var hans starka sida men att han däremot är en formidabel visionär och historieskapare, förutom Star Wars-filmerna så har han kommit på grundhistorierna alla Indiana Jones-filmerna och Willow. Dessutom har han agerat okrediterad storykonsult på många av sin gamla vän Steven Spielbergs filmer.

"-This is not the director you are looking for."

Lucas skrev själv manus till den första Star Wars-filmen som också, trots nostalgifaktorn, är den absolut svagaste av originalfilmerna och därefter lämnade han över ansvaret till de som han ansåg mer kunnig. Men så av någon outgrundlig anledning bestämde han sig plötsligt för att mol allena skriva hela den senaste Star Wars-trilogin och det vet vi ju alla hur det gick; Papperstunna karaktärer, rörig historia, stolpig dialog, total avsaknad av en tydlig protagonist, vetenskaplig förklaring till Kraften och värst av allt… Jar Jar Binks. Varför han gjorde det här valet är för mig oklart, men en bra idé var det inte. Så det är en god nyhet att han endast ska agera som konsult på den nya trilogin, men vilka är det då som faktiskt ska skriva den?

MICHAEL ARNDT:

Arndt var den första som fick den stora äran att axla Jedirocken och fortsätta berätta historien om en fjärran galax men är också den som har kortast meritlista. Michael Arndt började faktiskt sin karriär i Hollywood redan i slutet på 90-talet men då inte som manusförfattare utan som assistent åt ingen mindre än allas vår Ferris Bueller: Matthew Broderick. Han var dock tvungen att säga upp sig för att få tid till att skriva sitt första långfilmsmanus till den underbara ”Little Miss Sunshine” som han dessutom vann en Oscar för 2007.

Fyra år senare blev Arndt återigen Oscarnominerad för ”Bästa Manusadaption” för sitt manus till ”Toy Story 3” men förlorade till Aaron Sorkins ”The Social Network”. Därefter är det tomt på hans lista över färdiga filmer men förutom ”Star Wars: Episode VII” så har han fyra filmer på gång, däribland ”Hunger Games: Cathing Fire” och Sci-Fi-filmen ”Oblivion” med Tom Cruise och Morgan Freeman.

Vi får hoppas att det inte går så här långt!

Med andra ord så finns det inte så mycket att hänga upp sin åsikt på när det kommer till huruvida Arndt är rätt person för att skriva den första delen i den nya trilogin, men om man ska följa devisen ”kvalité framför kvantitet” så kan man lugnt säga att han står säkert. Star Wars-filmerna är ju i grund och botten ensemblefilmer och han har genom ”Little Miss Sunshine” och ”Toy Story 3” bevisat att han hanterar dynamik och samspel mellan karaktärer utmärkt. ”Oblivion”, som verkar vara det närmsta han kommit i genreväg, har premiär i april nästa år och då får vi väl se om han kan visa vart skåpet ska stå även där.

 SIMON KINBERG:

Kinberg började sin karriär i början på 2000-talet och även om hans meritlista är något längre än Arndts så är den också mer ojämn. Hans första biofilm var den mediokra actionuppföljaren ”XXX: The Next Level” (2005) med en småplufsig Ice Cube i huvudrollen som och filmen rönte inga större framgångar i biosalongerna. Han följde dock upp direkt med actionkomedin ”Mr. & Mrs. Smith” (2005) som, om än något slätstruken i mina ögon, rönte stora Box Office-framgångar världen över.

Därefter tog han ett rejält magplask med überkalkonen ”Jumper” (2008) som lustigt nog hade en alltid lika träig Hayden Christensen (Anakin Skywalker) i huvudrollen och några år senare skrev han den sämsta av X-men filmerna ”X-men: The Last Stand” (2006) som gick hem hos mig nästan enbart för att det var just en X-men-film. 2009 återtog han dock sin förlorade glans genom Guy Ritchies ”Sherlock Holmes” som blev en stor succé. I år dalade han igen med, den på sin höjd medelmåttiga, ”This Means War” och nu senast har han även varit med och skrivit manus till ”X-men: Days of Future Past”.

Eller så här långt!

Kinberg är med andra ord ett ganska osäkert kort om man bara tar en titt på hans meriter som manusförfattare men han har en ganska gedigen bakgrund som manusdoktor och har gjort omskrivningar på bland annat ”Charlies Änglar – Utan Hämningar”, ”Date Night”, ”Knight & Day” och ”Sherlock Holmes: A Game of Shadows”. Hur stora omskrivningar det rör sig om eller om manusen faktiskt blev bättre efter hans beartbetningar är oklart men han har uppenbarligen förtroende hos Hollywoods producenter.

Det är ännu inte helt klart vilken av de två följande episoderna som Kinberg ska skriva men med tanke på hans tidigare ganska actiontunga verk så skulle jag tippa på att det kanske blir Episode IX eftersom en trilogi gärna ska avslutas med dunder och brak.

LAWRENCE KASDAN:

För er Star Wars-nördar därute så är troligtvis Lawrence Kasdan ingen främling, han är heller ingen främling för Star Wars-universumet. Redan i slutet på 70-talet skrev han manus till ”Rymdimperiet Slår Tillbaka”, som anses av de flesta vara den bästa av Star Wars-filmerna, och tre år senare skrev han även ”Jedins Återkomst”. Han har även skrivit och regisserat kassasuccéer som ”Människor Emellan” (1983), ”Silverado (1985) och ”Bodyguard” (1992), så att han har haft koll på läget råder det ingen tvekan om.

Episode VIII - Jedi Bodyguard?

Om det är något som skulle tala emot att Kasdan är den perfekta författaren för den nya trilogin är i så fall att han har varit ganska inaktiv de senaste 10 åren, vad det beror på vet jag inte men det är onekligen lite oroväckande. Att hans senaste film dessutom var den ojämna Stephen King-adaptionen ”Drömfångare” (2003) ger ytterligare skäl till oro. Titta bara på George Lucas och Steven Spielberg, som in sina yngre dagar gjorde mer eller mindre oklanderliga mästerverk men som på äldre dagar tappat stinget, så blir det smärtsamt tydligt att vishet inte nödvändigtvis alltid kommer med ålder.

Det vi får hoppas på är att ett återvändande till den filmfranchise som startade hans karriär får Kasdan att hitta tillbaka till vad som gjorde honom till en framgångsrik manusförfattare och att han inte är rädd för att använda sig av den svärta och det allvar som genomsyrade ”Rymdimperiet Slår Tillbaka”… och helst inga kramgoa ewoker eller sjungande muppar.

Frågan på mångas läppar är: "Kommer vi få se Luke, Han och Leia igen?"... vill vi verkligen det?

Nästa vecka så ska jag försöka bena ut alla rykten kring vilka som ska regissera de nya filmerna och det kommer sannolikt inte bli en lätt match om inte Lucasfilm går ut med nya rön inom den närmsta veckan. Fram till dess kan ni ta er en titt på den senaste delen i George Lucas och Kathleen Kennedys videochat.

Skrivet av Alexander Kantsjö

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg