Senaste Kommentarer

Top Commenters

Werner Herzog – om att regissera en galning

Inlägg av Måns Lindén den 29 april 2010 i

Allmänt Skådespelare

”Du är ingen regissör! Du ska se och lära av mig!” – Klaus Kinski till Werner Herzog under inspelningen av Fitzcarraldo 1982

Som en pendang till Christophers inlägg om svårigheten att regissera människor med stora egon och bristande självkänsla hittade jag ett klipp där Werner Herzog berättar om sin ”sin bäste ovän” Klaus Kinski. Det är intressant att höra hur Herzog använder Kinskis destruktiva sidor till filmens fördel och kanaliserar den galna energin till något bra. Det finns en mycket bra dokumentärfilm som heter ”Min Bästa Ovän” som handlar om Herzogs och Kinskis unika relation och hur det lyckades jobba ihop utan att ha ihjäl varandra. Se den.

Herzog säger att ”Alla dessa förödmjukelser är oundvikliga om man ska göra film. Kan man inte hantera det ska man nog ägna sig åt något annat”

Det citatet borde stå på entrén till samtliga filmskolor i hela världen.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Petter

    Klaus, en kille man vill krama!

    Vill bara vänligen upplysa om att Aguirre kom 1972, Fitzcarraldo (som oxå är lysande) kom däremot 1982.

    Hm, nu kände jag mig som en riktig Ring P1 lyssnare, men rätt ska vara rätt.

  • Måns Lind&eacu

    @Petter. Bra där! Slarvfel från mig. Av någon anledning blandar jag alltid ihop Fitzcarraldo och Aguirre. Kanske är det för att båda är fantastiska och utspelar sig i Sydamerika.

Fler onyanserade inlägg