Senaste Kommentarer

Top Commenters

What´s the story ‘bout Eddie Izzards Glory?

Inlägg av cpanov den 16 juni 2010 i

Allmänt

Monologens Maradona?

Om du är en stor Eddie Izzard fan, så ber jag om ursäkt. Jag vill inte på något sätt ifrågasätta din smak. Utan snarare min egen. Felet måste ju ligga hos mig.

I min vänskapskrets anses Eddie Izzard vara the king of standup. Ett geni. En monologens Maradona.

Jag har suttit på middagar och skrattat nervöst när någon ställt sig upp och kört lite av Eddies repertoar. Mina vänner ligger dubbelvikta och jag hör mig själv säga;

– Ja, jävlar, han är grym.

Utan att ha sett ett enda klipp. Det gick inte längre. Det var helt enkelt dags att sluta business skratta och skratta på riktigt. Det skulle jag ju garanterat göra. Det var ju det alla sa.

Nu har jag sett Dress to kill och Glorious.

Frågor på det? Massor.

Jag tycker inte det var särskilt kul.

VÄNTA!

Andas.

Jag tyckte inte heller det var särskilt tråkigt.

Det var inte – HAHAHAHA. Det var snarare hihihi.

Tänk följande scenario:

Man ska äntligen få ligga med sin drömkvinna/man. Man har laddat och laddat. Man har skrubbat sig ren i flera dagar. Hela kroppen är ett russin av allt vatten. Du har köpt en dyr eau de cologne. Tax free? Glöm det. Ni är på g. Du har köpt ett gott vin som Bengt Frithiofsson sagt är ”ett mycket mousserande vin”. Inget går fel.

Ni ligger.

När hon/han går i väg och duschar så ligger du kvar i sängen med känslan – ”Var det här allt?”

Precis så känner jag mig.

Jag förstår inte vad som är så fantastiskt med Izzard. Jag inser att humorn inte ligger i att han klär ut sig till kvinna. Han är en mästerlig berättare. Utan tvekan. Jag lyssnar och fnissar till då och då. Men materialet tilltalar mig inte. Jag tycker bara det är ”jaha”.

Självklart är humor väldigt individuellt och alla har sin smak, men när det kommer till Izzard, verkar jag vara den sist valda på skolgården.

Befinner sig mina vänner i ett tillstånd av ”Izzard är ett geni. Det tycker alla. Så det tycker jag med”.

Eller är det helt enkelt så att jag är för trög och/eller har världens sämsta humor?

I så fall; hjälp mig. Förklara varför ni älskar honom.

Är de två showerna jag sett hans sämsta? Ska jag se någon annan?

Jag söker på riktigt svaret.

Hjälp mig.

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Leiyah Rose Lind&eac

  Jag som själv är besatt av Izzard kan trösta dig med att inte alla fattar. Hans humor är på snudden obegriplig. Nu baseras större delen av hans repertoar på den engelska imperialismen, och det är ju bara några få av oss som faktiskt finner den roande. Men storheten ligger i hela minspelet. Själva retoriken. Sen kan jag ju erkänna att legoanimationerna som gjorts på några av hans nummer är bra mycket roligare än standupnumren(det får liksom en annan klang när det står en legogubbe och skriker"sorry we're out of cake" och en annan som i ett annat klipp väser "well do YOU have a flag?) Allt blir roligare med lego, tillochmed Eddie.

 • Jacob

  Det är fler än du som inte förstår. Jag har sett en del grejer Izzard har gjort och visst jag skrattar hysteriskt ibland. Men mer ofta är det som du beskriver ett stort Jaha???!!!

  Samtidigt har jag också känslan att många av mina vänner inter heller tycker han är något speciellt. har studerat mina vänner lite i smyg och det verkar som att det snarare är grupptrycket som gör att en efter en "businessskrattar".

  Så ja, frågar du mig så är svaret att Izzard är bra bara för att någon har bestämt att han ska vara det.

 • Jacques

  Jag tycker att Dressed to Kill är vansinnigt kul, Izzard styrka ligger i att han blandar stora gester (världshistoria, krig, religion) med grymt subtila medel i röstläge och kroppsspråk. Motfråga: Vilka stand up-komiker tycker du är roliga?

 • Leiyah Rose Lind&eac

  @Jacques. Dressed to kill ÄR vansinnigt kul. Men av nån anledning verkar det som om inte alla uppskattar den, eller snarare; Förstår den.

 • Måns Lind&eacu

  Jag håller inte med dig Christopher. Eddie Izzard tilhör den absoluta eliten när det kommer till humor från scen. Han har en skrämmande snabb hjärna och han kräver en del av sin publik när han under föreställningens gång plockar upp trådar som han kanske bara nämnt i förbifarten i början. Hans "stream of consciousness"-stil i kombination med en närmast fyllesluddrig framställning är en skön kontrast och det är också befriande med en komiker som inte är så "arg".

  Håller med Jacques; ämnena framställs yvigt med både den största rollern och den tunnaste akvarellpenseln och det är alltid oerhört intelligent.

  Och alltid roligt.

  Om än fnissa-genom-näsan-roligt.

 • Christopher Panov

  @Jaques. Ska i ärlighetens namn erkänna att jag inte har 100 koll på Standupscenen. Men folk jag skrattat åt så jag vikt mej dubbelt är: Ricky Gervais (Animals), Bill Maher (The decider)George Carlin (Life Is Worth Losing.

 • Klockren post Christo!
  Jag har också försökt mig på den här killens grejer men det har inte klickat mellan oss. Tror jag vart så laddad av all snurrig hype och sen när man sett han så bha "vafaan vare här?".. så du är Inte ensam om detta!

 • Sara

  Dressed to kill är nog min favorit också, om jag måste välja någon.

  Det som gör att jag tokälskar Izzard är nog blandningen av hans intelligens, mimik och förmåga att göra omöjliga kopplingar möjliga. Han är politisk utan att vilja lägga politik i knäet på dig, han blandar in sitt enorma historiska kunnande och en massa bibliska referenser och lyckas göra detta (och mycket mer) utan att för den delen behöva skrika okvädningsord var tredje minut för att det ska bli roligt. Sen lyckas han ha en röd tråd genom hela sina shower, gärna blandat med (i ärlighetens namn) dåliga imitationer. What's not to love? 🙂

 • Bi Puranen

  Kan inte förklara varför men jag tycker det är så otroligt mycket roligare att lyssna på stand-up än att titta på en show. Laddade ner en Izzard CD för tio år sedan som jag tyckte var hur rolig som helst. Några månader senare såg jag en DVD som var.. kul. Samma sak med Seinfeld. Eddie Murphys brorsa Charlie Murphy har släppt en CD som är helt fantastisk – testa den!

 • Alex Kantsjö

  Jag introducerades för Izzards geni 1998 och är sen dess ohjälpligt betagen av hans snillrika humor. Jag instämmer med Måns om att han kräver en del av sin publik, inte bara när det kommer till återkopplingar till smådetaljer från tidigare i föreställningen utan också när det kommer till kunskap… där igenom inte sagt att du, Christopher, på något sätt är obildad. Bara att hans humor ofta innefattar världshistoria, religion, politik, vetenskap osv. och det är alltid roligare om man vet vad han pratar om. Jag har aldrig skrattat så mycket som till hans version av Noahs byggande av arken eller slaget vid Troja, hans mimspel när Drottningen ska prata till folket om Dianas död eller drottningmoderns ovilja att lämna ifrån sig tronen får mig till och med att fnissa till nu när jag skriver om det.

  Men nu är ju humor som bekant väldigt individuellt och jag klandrar inte dom som ogillar Eddie Izzards humor, själv är och förblir jag såld som en vältränad slav med bra tänder! Jag kan förresten rekommendera irländaren Dylan Moran med showerna "Monster" och "Like Totally" även han är ganska politisk i sin humor, men är mycket mer cynisk och degenererad än Izzard.

Fler onyanserade inlägg