Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Solitary Man – Recension

Inlägg av Måns Lindén den 13 oktober 2010 i

Dvd Recensioner

Michael i fokus

Föreställ er att Gordon Gekko haft en yngre kusin. Tänk er en man som ser upp till sin äldre släkting. Som vill vara som honom, men som på grund av lättja och bristande ambition siktar lite lägre. Som väljer New Jerseys gråa betong istället för Wall Streets förförande glitter. Som blir bilhandlare istället för börsmäklare. Som är mer girig på kvinnor än på pengar. Som är charmigt arrogant istället för arrogant charmig. Där har du karaktären Ben Kalmen, och som av en händelse porträtteras han av samma skådespelare som gjorde Gordon Gekko.

”Solitary Man” skulle lika väl ha kunnat heta ”The Michael Douglas Show”. Den här filmen är helt otänkbar utan honom i huvudrollen och med ett ovanligt välskrivet, dialogdrivet manus av Brian Koppelman äger han den här filmen fullständigt i nittio minuter.

Filmen börjar med en flash back sex år tillbaka i tiden då Ben Kalmen får ett bekymmersamt besked från sin läkare. Klipp till nutid och vi får allt eftersom lära oss om det självdestruktiva liv Ben ägnat sig åt sen dess.

Han har svikit alla som älskat honom. Har har lurats och småfifflat, vilket har resulterat i att han har förlorat sitt ansenliga bilimperium och även spenderat tid bakom galler. När man tror att han befinner sig på botten lyckas han ändå alltid ställa till det för sig ännu mer. Han förför alla som kommer i hans väg och gör allt för att slippa konfrontera sina egna demoner. Han försakar sin dotter och lånar pengar till höger och vänster för att i alla fall kunna ge sken av framgång. Ben Kalmen är helt enkelt ett hopplöst, egocentriskt svin, men eftersom det är Michael Douglas som spelar honom känner man ändå sympati för honom.

Det krävs en otroligt duktig skådespelare för att klara av det konststycket och det är verkligen Michael Douglas. Med lika delar fåfänga och arrogans bär han det här filmen på sina axlar men han får god hjälp från tunga namn som Susan Sarandon, Danny DeVito och en ljuvlig Mary Louise Parker.

Se den här filmen. Det kan mycket väl vara Michael Douglas sista och det är definitivt hans bästa rollprestation sen ”Wonder Boys”

Solitary Man har DVD-premiär den 13:e oktober

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Instämmer till fullo! Det här var mööcke bra… Gillar speciellt Devito. Tycker slutscenen inte höll samma toppklass som resten av filmen, men på det stora hela en av Michael Douglas bättre filmer de senaste åren.

Fler onyanserade inlägg