Senaste Kommentarer

Top Commenters

Alex och Sigges show – först en rant och sen en tävling.

Inlägg av Embla Sue Panova den 1 december 2014 i

Extramaterial

alexsigge

Ikväll ska jag få gå och se Alex och Sigges show Meningen med livet. Längre ner kan du läsa om hur du också kan vinna biljetter till måndagens föreställning – men först måste jag bena ut lite känslor kring den här duon.

Ni som läser mina texter ibland vet att jag gillar när det är lite sådär politiskt korrekt. Ni vet, jag reagerar på sexism på film, ifrågasätter varför det alltid är karlar i juryn på alla matlagningsprogram på tv och så vidare. Men en sak jag verkligen inte fattat är denna irritation på Alex och Sigge.

Jag var sjukt sen på bollen, kanske sist till och med, med att börja lyssna på podcasts i allmänhet och på Alex och Sigge i synnerhet. Jag tror till och med att jag ”lärde känna” Sigges brorsa Fredrik genom Million Dollar Listing innan jag hade någon som helst koll på vad deras podd gick ut på.

Hursomhelst! Skaffade körkort och bil mitt i medelåldern och plötsligt satt jag och min man en massa timmar bredvid varann i ett begränsat utrymme utan rörliga bilder eller datorer. Han introducerade mig då till Alex och Sigges podcast och jag var ganska motsträvig – fråga mig inte varför. Hade kanske en känsla av att jag skulle tillhöra det läger som inte gillade dem. Men little did I know – för nu har jag nästan lyssnat ikapp alla program som släppts och jag gillar dem och deras tankar och reflektioner fantastiskt mycket. Vill liksom krypa in i högtalaren och få sitta där och vara med i diskussionerna. Och det är väl precis så alla känner sig kan jag tänka? Inbjudna till ett sällskap där diskussionsnivån är hög och stämningen öppen.

Det tog mig också ett tag att uppfatta kritiken mot herrarna. Den gick mig ju såklart förbi när jag själv inte brydde mig. Det började med det där att Sigge pissade på en tidning som hade gjort en ”psykologisk analys” av honom, hans bror och pappa och kommit fram till att de allihop är narcisister. Jag fattar fortfarande inte vad problemet var. I Sigges situation har jag säkert själv kunnat göra exakt samma sak – dessutom ser jag fler av de kritiska rösterna lägga ut mer än en selfie om dagen. Sten i glashus, tror jag det kallas. I en annan podd jag lyssnar på gjordes en jämförele mellan Sigges bok och citat från Facebook-sidan Svart Kvinna där svarta kvinnor citerar människor som kränkt dem. Jag var ute på min dagliga promenad och kom på mig själv med att gå runt bland kanadagäss och bli riktigt förbannad. Det är ju en sak att med torrt på fötterna vara kritisk mot saker som faktiskt förtjänar kritik – och en annan att leta fel på någon man inte vill gilla.

Jag gissar att det handlar om att vita medelålders män (ja, jag håller med om att de har de lättaste liven för det mesta) får utrymme. Och visst finns det mycket att önska kring vågskålen mellan det utrymme män får och det utrymme man ger till kvinnor och övriga. Jag är den första att hålla med om det. Men. Jag tycker också att människor som själva skapat sin plattform och utvecklat sina idéer förtjänar att höras och synas. Särskilt i ett fritt media som poddcasts – det ligger liksom i poddens natur att alla kan få prata. Och jag tycker speciellt att män som törs gå utanför normen för hur en man ska vara förtjänar ett sånt utrymme. Och jag måste väl säga att två karlar i medelåldern som sitter och pratar känslor och analyserar sina svagheter slår upp en välbehövlig dörr till en ny värld som kanske slätar ut de där stora skillnaderna mellan hur kvinnor och män ”ska” bete sig.

Nu har Alex och Sigge alltså flyttat ut sin podcast och skapat en hel show, som passande nog har namnet Meningen med livet. För det är väl lite det allting handlar om när det gäller dem – att hitta meningen med den ångest, förnedring, oro och spridda skurar lycka som den långa raden vardagar bjuder på?

Gillar du podden och vill få chans att se dem underhålla live? Eller hatar du dem och vill hat-titta på dem i 90 minuter? Vår fantastiska sängkamrat Spontano har sett till att vi kan lotta ut biljetter till kvällens föreställning. Du deltar enkelt genom att maila en motivering till varför du vill gå till embla@onyanserat.se.

(Och helt i Alex och Sigge-anda tänker vi skamlöst berätta lite om ”vår sponsor”. Spontano låter nämligen dig som bor i Stockholmsområdet och helt utan vidare kommer på att du vill göra nåt kul vara spontan och köpa biljetter till olika evenemang i sista minuten – och du behöver inte ens skriva ut biljetterna. Kolla in dem på nätet HÄR eller ladda ner apparna: APPSTORE & GOOGLE PLAY.)

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg