Senaste Kommentarer

Top Commenters

Barbro, den bästa av Lindgrenar.

Inlägg av Embla Sue Panova den 15 september 2017 i

Extramaterial

För en bunt dagar sedan skrev Thérese en ypperlig text om Astrid Lindgren och sågade Pippi. (läs HÄR om du missade, men läs klart mitt först, jag har haft en lång vecka och hann egentligen inte skriva idag så jag vill gärna inte elda för kråkorna, kasta pärlor för svin och så vidare. Ni fattar.)

Själv har jag aldrig varit något fan av Astrid, ångest får man ju förr eller senare ändå, menar jag. Men det finns en annan Lindgren som fått oförtjänt och obegripligt lite hyll och det är ju Barbro! Hemma hos mig var det ingen som ville läsa om Mio och Katla eller hur barn blev behandlade i direkt konflikt mot barnkonventionen i snickarbodar – där var det istället urblekta tigrar som bodde i översvämmade garage och gubbar som hade blivit så gamla att de satt i träd och hoade och åt frön. Jag är än idag alldeles övertygad om att det är just den typ av fantasi som ett barn behöver.

Barbro har förstås en uppsjö böcker bakom sig. Bland annat Max-böckerna, Lilla Sparvel och många, många fler. Men det är Loranga, Masarin och Dartanjang jag alltid har älskat. Figurerna är gestaltade efter hennes egen familj och man kan ju bara ana hur roligt det måste ha varit att växa upp i den! Det är ju något alldeles underbart med en pappa som inte vill jobba utan bara vara hemma och leka med sitt barn och som älskar att lyssna på musik, bara det är tillräckligt högt annars får han ont i öronen.

Den där gången när jag bodde i Barbros lägenhet i 12 år
Jag missar heller aldrig ett tillfälle att berätta att jag faktiskt har bott i Barbros gamla lägenhet i Hornstull, inte mindre än 12 år tror jag att jag blev kvar där. Jag hade hoppats att hennes kreativitet skulle sitta i väggarna och på nåt vis hoppa på mig när jag skrev mina egna barnböcker, men det var nog för mycket att hoppas på. Jag fick dock träffa Barbro när vi skrev kontrakt och jag var riktigt starstruck. Hon, i sin tur, var en skön person med en aura av zero fucks given och värme i en härlig kombination.

Har du ännu inte läst Loranga, Masarin och Dartanjang? Eller hur du bara ett vagt minne av hur briljant Barbro är? Då har jag tre as-heta tips till dig – med eller utan barn som ursäkt. Och läs nu ordentligt för den som gör det har chans att vinna böcker längre ner. Bara en sån sak!

 

1. Läs Loranga! 1&2.


Rabén och Sjögren har samlat allt om Loranga, Masarin och Dartangjang i en volym. Inte färgglad någonstans, men så sjukt rolig att man trillar av stolen. Det här är en klassiker och jag rekommenderar den till alla som vill bli inspirerad i sin läsning eller sitt eget skrivande. Dessutom kul för barn – who’d have known!

2. Läs Loranga i serieformat


Om man tycker de klassiska svartvita illustrationerna är lite för… svartvita, kan man kasta sig in i Sara Olaussons underbara seriealbum om den knasiga trion! Sara är inte precis någon random konstnär på stan utan ingen mindre än Barbros systerdotter så att hon ritar serien är förstås passande! (Utgiven på briljanta Kartago förlag – tack snälla för att ni ger oss mer Loranga i livet!)

3. Gå på Junibacken


Just nu är det Barbro som regerar i Junibackens utställning. Ta en timme eller två och åk dit! I vanlig ordning helst inte på helgen, det blir ju snabbt trångt. Missa inte att gå upp en trappa och ligg i Lorangas garage/pool. Magiskt och mysigt!

Tävla och VINN!
Okej nu har du läst en ganska lång text i omodernt format, det är dags att tävla ut lite fina vinster! Du som älskar Loranga eller vill bekanta dig kan nu vinna Loranga-boken eller Del 1 i seriealbumet. Allt du behöver göra är att maila embla@onyanserat.se och berätta vad Barbros briljanta söner har för artistnamn när de gör musik för barn och en bonus är förstås om du också kan säga vad ska-bandet de hade under nittiotalet hette.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg