Senaste Kommentarer

Top Commenters

Bill Maher på Göta Lejon

Inlägg av Embla Sue Panova den 29 maj 2015 i

Extramaterial

bill

Ni som inte var på Göta Lejon för att se amerikanske komikern Bill Maher i tisdags får faktiskt skylla er själva – vi har ju vid upprepade tillfällen tipsat er om hans ankomst från det stora landet USA, men såhär i efterhand kan man ju erkänna att ingen riktigt visste hur det skulle falla ut. Bill är ju känd för att driva med politik och religion på hemmaplan och med det i åtanke var hans besök i Sverige kanske ett av de mest otippade. Så: kunde han leverera även här? Embla, Måns Lindén och Christopher bänkade sig på rad 1 (faktiskt) för att ta reda på saken.

EMBLA: Till att börja med: alla som följer Bills tv-show Real Time måste ju ha fått gåshud när vinjettmusiken spelades som intro till showen? Till och med jag, som är ganska svårimpad när det kommer till kändisar, var redan innan entrén ganska pirrig och när Bill äntrade scenen fick jag nästan lite overklighetskänslor. Har försökt tänka ut varför och kommit fram till att Bill liksom inte känns som en vanlig komiker, typ Ricky Gervais, utan mer som någon slags viktig och kunnig person ungefär snäppet under Obama eller Neil deGrasse Tyson. Hur kände ni?

CHRISTOPHER: Jag är tvärtemot dig Embla, väldigt imponerad av kändisar, så att få sitta på första raden och nästan ta på min idol Bill, var mer än jag någonsin kunde fatta. Och när han verkar vara på humör, visste jag att det skulle bli en toppenkväll. Jag har sett det mesta med Bill, följer Real Time varje vecka och har läst alla hans böcker var lite orolig att han skulle återvinna en massa material man redan sett eller hört. Oron var obefogad och efter 90 minuter insåg jag att endast två av skämten hade jag hört förut (se och lär, Gervais). Bill svingade åt alla håll och man fascineras över hur mycket verkligen är politiskt inkorrekt och han verkar inte bry sig ett dugg. Jag älskar det! Blev ni pressade kamrater?

MÅNS: Nej, pressad blev jag inte. Hans humor, som kan upplevas som väldigt kontroversiell i lättkränkta USA, landar väl hos den välvilligt inställda publiken i Stockholm. För så är det ju; vi fullkomligt älskar att manifestera vår hatkärlek till USA, och Bill är det perfekta språkröret för det. Han är ”liberal”, vilket han understryker gång på gång under showen, men det är ett epitet som inte går att direktöversätta till svenska. Han är ingen Jan Björklund kan man väl lugnt konstatera. Hans humor bottnar i en frustration över sakernas tillstånd och han raljerar briljant över sitt trasiga hemland. Eller snarare de som stryr skutan. Han är snabb, intelligent och han förenklar utan att fördumma. Han behärkar satir som få andra och efteråt funderade jag på varför vi inte har några briljanta satiriker i vårt land. Varför är det så tror ni? Varför måste vi nöja oss med Özz och Betnér?

EMBLA: Phew, ingen enkel fråga att besvara. Men det självklara svaret är väl att galenskaperna i USA inte riktigt går att jämföra med de som är halvknäppa inom svensk politik. Här är väl de flesta partier (ett undantaget) överens om ungefär vad vi vill ha, men vägen dit kan variera. Ingen här förnekar ju miljöförstöring eller tror att gud vill att vi ska ha vapen annars hade han inte uppfunnit dem, typ. Och trots att amerikanarna bara har två olika partier att välja mellan hinner amerikanska politiker med en betydligt bredare knäppskala än vi med våra åtta. Men frågan är ändå intressant, för Bill Maher levererar ju humor som är långt mer än att bara belysa det mest tacksamma. Jag är säker på att du, Christopher, har ett bättre svar?

CHRISTOPHER: Hahaha. Jag är Ledsen Embla, jag har inte ett bra svar. Hade jag det, så hade jag förmodligen kört standup och sopat mattan med alla. Visst var det mest politik men även en hel del annat. Jag älskade till exempel den rejäla kängan han gav läkemedelsindustrin. Hans långa rant om viagra som numera verkar upp till 36 timmar (!) var briljant. Eller hans utläggning om att trots att han är PETA-sympatisör kanske inte höll med om att djur på zoo mådde dåligt. Bill menade att djuren kanske i själva verket älskar att chilla där. Vilka är vi i såfall att släppa ut dom? ”It’s a jungle out THERE!” menade Bill. Att giget var 90 minuter var också en glad överraskning – särskilt som han bara körde 50 minuter i London. Ändå har 90 minuter aldrig känts kortare. Saknade du något, Måns?

MÅNS: Det enda jag saknade var möjligen en rejäl känga mot Bill O´Reilly. Där finns det ju en del att hämta. I övrigt är jag djupt imponerad av den extremt välskrivna showen och hans förmåga att med några kärnfulla meningar häckla och klä av fånerier som religion och skenheliga politiker. Skönt också att vi slapp hans tröttsamma marijuanapropaganda. Den jordmånen finns inte riktigt här, men det har ju Bill fattat såklart.

Ett klipp, inte från Göta Lejon men ändå, som smakprov för dig som ännu inte upptäckt Bill. Vill du se mer rekommenderar vi Real Time som du kan se på HBO varje vecka och de övriga stand up-showerna: I’m Swiss, Be More Cynical och But I’m Not Wrong. Missa heller inte filmen Religulous – finns på Netflix.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg