Senaste Kommentarer

Top Commenters

Boktips på Internationella barndagen

Inlägg av Embla Sue Panova den 3 oktober 2016 i

Extramaterial

barn

Idag är det Internationella barndagen – en dag där man uppmärksammar barns rättigheter. Det här är ett ämne det pratas alldeles för lite om, men det klickas väl inte lika ivrigt som en krönika om att ”folk borde uppfostra sina jävla ungar” osv kan man tänka.

Att man blir som sina föräldrar verkar ta mig tusan vara oundvikligt, men att man uppfostrar sina barn som dem, vilket ofta härrör bakåt i generationer långt innan man visste ett skit om hur barn fungerar och hur viss behandling kommer visa sig längre fram, ja det kan man faktiskt undvika. Och dagen till ära har vi nu listat en rad boktips som garanterat kommer ge mer än en handfull aha-upplevelser.

Det finns en rad duktiga människor som med modern forskning i ryggen ger fantastiska insikter och råd kring hur man kan och kanske bör tänka och förhålla sig till sina barn och som gör livet enklare för både liten och stor. Här är några av dem!

pkl

Petra Krantz Lindgren

Petra Krantz Lindgren: Med känsla för barns självkänsla. Det här är en helt briljant skribent som gör allting väldigt enkelt att fatta. Hennes texter finns också på en blogg (HÄR) för den som vill börja läsa innan boken hinner dimpa ner i lådan, men jag rekommenderar verkligen boken. Petra tar upp konkreta situationer, brev från desperata föräldrar och svarar enkelt och klokt – och alltid med barnets upplevelser i fokus. För, om du förstår ditt barn är det mycket lättare att reagera vettigt.

lars-h

Lars H Gustafsson

Lars H Gustafsson: Relationsrevolutionen och Växa, inte lyda. Lars är en briljant barnläkare som gör det enkelt att förstå de små. Han är uppdaterad på hur barn påverkas av olika bemötanden och med alla olika rön i ryggen hittar han även sitt eget tänk som det helt enkelt bara är att sno åt sig av. Lars trycker mycket på barns rättigheter att bli behandlade med respekt. Han ser barn som egna individer med precis samma behov av att bli tagna på allvar som vi har. Ett citat ur Relationsrevolutionen använder jag själv som ledord: Om du funderar över hur du kan behandla ett bar – gör då först en enkel kontroll. Tänk efter vad som skulle hända om du behandlar en vuxen på samma sätt. Är det etiskt okej – då kan du troligen behandla barnet så också. Är det inte okej – dags att tänka ett varv till!”.

juul

Jesper Juul

Jesper Juul: Ditt kompetenta barn och Ge plats för familjen. Jesper Juul är en annan gigant inom modern barnuppfostran, om vi nu ska kalla det uppfostran – vägledning känns kanske lite mer uppdaterat. Han skriver ofta om helheten i sammanhang där barnen ingår. Ofta får vuxna för sig att barnen måste anpassa sig till alla situationer, men det är ju lite väl mycket begärt till och med för en vuxen. Istället fokuserar Jesper på ett vara som alla kan trivas i. Jespers böcker är inte riktigt lika lättsmälta som de andra, men verkligen väl värda att läsa för sitt innehåll.

bo

Bo Hejlskov

Bo Hejlskov: Barn som bråkar. Bo känns kanske igen från TV4 Nyhetsmorgon där han ibland har fått ge råd och sin syn på hur man ska förhålla sig till barn. Bo är proffs på att se barnets perspektiv – ett måste om man ska kunna bemöta barnen framgångsrikt. Bo kommer med insikten att känslor smittar av sig och förespråkar bland annat att bemöta arga barn på ett lågaffektivt sätt (ett tillvägagångssätt som för övrigt är att rekommendera även på vuxna). Bo har också skrivit böcker som är anpassade till skolan och andra miljöer En fantastisk skribent som är väl värd att läsa – vare sig man har barn som bråkar eller ej.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg