Senaste Kommentarer

Top Commenters

CRIME-TIME Undisclosed podcast

Inlägg av Therese Wåtz den 6 mars 2018 i

Extramaterial

Det går en trendvåg bland true crime-poddarna där ute. Istället för att presentera fall endast så som de skett, tar de en aktiv roll som utredare och ger lyssnarna möjligheten att vara den saknade pusselbiten i det som behövs för att fria en oskyldigt dömd, och att skipa rättvisa. Vi har nämnt en av de största poddarna av det här slaget tidigare, och det är Serial från This American life, med Sarah Koenig. Podden toppade listorna redan innan det släpptes, och den slog även rekord på itunes i hur snabbt den nådde över 5 miljoner lyssnare.

Serial tar upp det tragiska mordet på tonåringen Hae Min Lee, där i stort sätt allt går snett i utredningen. För inte nog med att Hae Min Lee förlorade sitt liv, utan en annan person kom också att förlora stora delar av sitt på grund av en horribel utredning och en minst sagt orättvis rättegång. Den personen är Adnan Syed, Hae Min Lees ex-pojkvän, som i skrivande stund sitter inne på sitt 18e år i fängelse.

Hae Min och Adnan på skolbalen.

Nu ska ju egentligen den här texten inte handla om Serial, utan om den okopplade uppföljaren Undisclosed, men för att kunna njuta till fullo av Undisclosed, så behöver du först lyssna på Serial, vilket de även nämner i början av podden. Och jag tycker verkligen att du ska ta dig tid att lyssna på båda poddarna, för i Serial får du historien serverad på ett välproducerat och rent filmiskt vis, medan i Undisclosed går de ner på de nitty gritty detaljerna i såväl utredning som rättsliga delarna.

Undisclosed drivs av Syeds familjevän och advokat Rabia Chaudry, tillsammans med professorn Colin Miller och advokaten Susan Simpson. De presenterar fakta på ett sakligt och tydligt sätt, utan onödiga ljudeffekter och build-ups. De presenterar bevis och söker ständigt efter fler vittnen och tankar från lyssnarna, och som jag har förstått det så har de nu kommit så pass långt i utredningen att Syed kan få en ny rättegång/alternativt en Alford plea (vet du inte vad det är kan du läsa mer HÄR). Jag har själv inte hunnit lyssna igenom hela podden än, som släppt 17 avsnitt om fallet, tillsammans med ett antal extrainsatta avsnitt med nyheter och uppdateringar.

Adnan Syed sitter fortfarande fängslad för Hae Mins mord.

Jag gillar verkligen den här podden. Jag gillar tempot, de som pratar och dynamiken mellan dem. Jag älskade Serial, men den här känns mer äkta, och eftersom Rabia känner Adnan personligen får vi här hennes subjektiva perspektiv, blandat med Colins och Susans objektiva perpektiv. Men det ska tilläggas att i det här fallet är det ganska solklart att Adnan är oskyldig, och han kommer med stor sannolikhet vara ute igen inom några år.

Du hittar Undisclosed i de flesta podcast-program. Jag själv lyssnar via Podcast addict, vilket är en smidig och bra podd-app.

 

 

Skrivet av Therese Wåtz

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg