Senaste Kommentarer

Top Commenters

Gamlingar Gone Wild

Inlägg av Emil Viksell den 30 november 2017 i

Extramaterial

Japp, så har det hänt igen. En gammal och potentiellt galen människa har rantat loss i krönikeform. Denna gång var det Staffan Heimerson. Och det gick så vilt till att den gode Heimerson också fick sparken från Aftonbladet. Det sägs att sparkandet inte berodde så mycket på krönikan som på den efterföljande intervjun i Resumé, där han bland annat förärade offentligheten med dessa, blivande bevingade, citat:

”De exempel jag använde som metaforer hade i en annan kultursfär renderat i att jag blivit inkallad till redaktören och fått höra att jag är för begåvad för det här jobbet.”

”Om vi inte kan acceptera vad som ingår i normala personalfester där dyngraka grabbar vill sätta på växeltelefonisten är vi inte en tillräckligt hårdhudad nation.”

I själva krönikan liknande han #MeToo-rörelsen vid Stalins utrensningar och häxjakten i Massachusetts, USA, i slutet av 1600-talet. Hela den krönikan kan läsas här.

Detta fick mig givetvis att tänka på andra åldringar som liksom tänker ”fuck it” och går all in galen gamling. Ulf Nilson byggde till och med hela avslutningen av sin karriär på Expressen på  apmärkliga och reaktionära krönikor. Det är nästan som att dessa seniorer koketterar med sitt sätt att vara helt passé. Så jag drog ihop en liten lista för de som liksom vill häpna och uppröras av förlegade åsikter och människor som tappat greppet för längesedan. DISCLAIMER: Inte alla seniorer – givetvis. Men verkligen dessa seniorer.

Uffe.

Vi börjar väl med Ulf då. Där finns det en hel del att välja på. Han har skrivit betydligt värre, och rent rasistiska, texter. Men den krönika jag väljer att lyfta fram är så fantastisk i sin totala poänglöshet. Och svamlig på ett sätt … som knappt går att beskriva. Det är som att han försökt sig på ett slags modernistiskt formexperiment i krönikeform. En inre monolog som borde stannat i det inre.

Läs den här: Det finns inte vackrare människor någon annanstans än i just Sverige

Bästa citat: ”Killars utseende betyder av naturliga skäl mindre för mig, men visst, visst, den svenska vaktparaden slår nog de flesta…”

 

Janne.

Det fanns säkert en tid när de politiska stjärnorna stod rätt och matchade Jan Myrdals unkna rödbrunsreaktionära ideologi. Men det är länge sedan nu. Och när han begick debattartikel 2016 för att försvara sig mot homofobianklagelserna som journalisten Erik Wijk riktade mot honom, så gjorde han det på ett sätt som bara Myrdal kan. Man får inte vara lättkränkt om man ska ge sig i kast med hans text. Han förödmjukar homosexuella, trivialiserar homosexualitet och låter stundom som en chemtrails-galning.

Läs den här: Jag kunde ha varit bög

Bästa citat: ”Jag hade inte fyllt tio än våren 1937 när vi satt i ring ett tiotal grabbar och runkade. Var och en med handen om grannens till höger kuk nere i parkbiten mellan Thaliavägen 42 och 46. Bengt sjöng den beväringsvisa han hört sin far och dennes arbetskamrater sjunga när de tagit sina supar och var fulla:

’Att runka kuk och knulla ­luder,
det Gud förbjuder.
Men att draga skinnet fram och åter,
det Gud tillåter.’

Hade livshistorien min varit annorlunda hade jag kunnat fastna där. Då hade jag varit en av gossarna nu. Men helt stabiliserades nog min könstillhörighet vid könsmognaden när jag fick handen full av sli just som jag fantiserade om tjejer och jag sedan hösten 1942 fick dra fingerpullan på en fjortonårstjej.”

 

Linkan.

När Herman Lindqvist inte skriver historieböcker smockade med faktafel, skiljer sig dyrt eller har bakelseåsikter om prinsessnamn så skriver han krönikor. Ibland sådana där myskrönikor som nu för tiden ses som helt oproblematiska – då vi ”öppnat ögonen” och allt det där, ergo: är helt öppna med vår rasism. Lindqvist säger i sin krönika det ”alla tänker”, som det heter. Han säger också det miljontals andra västvärldsmän, som fått det mesta gratis, säger mer eller mindre dagligen: unga är lata. Utöver att han beskriver människor som vill göra sitt liv bättre som tickande bomber.

Läs den här: Nu kommer nya tiderna

Bästa citat: ”Våra unga, som inte längre tar utan får sin studentexamen, är ändå ofta så utmattade efter skoltiden att de tar sabbatsår för att surfa i Australien eller göra något annat trevligt.”

Bettan.

Sist men inte minst, Elisabet Höglund. Ja, var fan ska man börja. Efter att hon sparkades från Aftonbladet har hon dravlat loss i sin blogg. Med allehanda anekdotsdriven samhällsanalys som riktar sig till samma målgrupp som den Joakim Lamotte vänder sig till. Också denna pensionist kände att hon behövde säga något om #MeToo-kampanjen i en debattartikel i Expressen.

Läs den här: Naturligtvis skandalöst – men blunda inte för verkligheten

Bästa citat: ”Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig dig.”

Ja, så var det med det. Bubblare: Johan Hakelius – givetvis. God läsning.

Skrivet av Emil Viksell

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg