Senaste Kommentarer

Top Commenters

ZOMBIEVECKA: Intervju med Sveriges främsta zombie-expert!

Inlägg av Embla Sue Panova den 12 oktober 2015 i

Extramaterial

herman

Det är Tema Zombies på Onyanserat och det finns väl ingen i Sverige levande (eller levande död, för den delen) som passar bättre att introducera hela zombieveckan än experten Herman Geijer, som dök upp som den förmodligen mest otippade sommarprataren nånsin på radio i somras.

Herman är föreläsare och författare till briljanta Zombieöverlevnad: din guide till apokalypsen som vi kommer recensera och du kan vinna senare i veckan. Kan du inte hålla dig och tycker det där med tur aldrig drabbar dig kan du redan nu köpa den HÄR.

För er som tyckte att en timme med Herman och katastroftänk var långt ifrån tillräckligt kommer här en intervju med mannen som i alla fall jag helst skulle hålla i när det blåser (eller i detta fall när de döda går på jorden). Hoppas ni har packat basebollträet för nu kör vi!

Hej Herman! Du är ju expert på zombies och att överleva, lite som en Max Brooks för oss svenskar. När började du intressera dig för zombies och att rusta sig för att allt ska gå åt helvete?
Egentligen är det hela en följd av att jag lite oövertänkt satte igång studiecirkeln 2011. Det blev så stort intresse att jag var tvungen att läsa på skitmycket. Och sen så rullade det på med andra ämnen som inte direkt hade med zombier att göra. Men jag har gillat zombiefilm sedan tonåren men inte direkt varit så insatt i genren.

Hur är du själv förberedd?
Inte så mycket att jag har färdiga planer eller så mycket grejer egentligen. Men jag har ganska bra koll på hur en ska bete sig i katastrofer. Jag skulle klara ett par dygn med min familj här hemma men i övrigt mer kunskaper och förhållningssätt. Plus att jag känner mycket folk i mitt närområde som tillsammans kan göra saker.

I USA bygger folk överlevnadsskydd i sina trädgårdar och staplar burkar, hur skulle du säga att svensken ligger till om de odöda börjar ta sig upp ur gravarna, eller det för den delen går åt skogen på något annat sätt?
Rätt bra. Eller bättre än USA i alla fall eftersom det finns färre handeldvapen i städerna och fortfarande förhållandevis stor tillit mellan människor.

I skräckfilmer med galna mördare är ju ett av de största misstagen att ta av sig i bara bh och gå ut i en mörk skog – vad är det sämsta sättet att angripa en zombieattack på film?
Lite samma grej egentligen. Dvs att ta sig till ställen som det inte finns någon tillflykt från. Stänga in sig liksom. Sen tror jag också att de bör jobba på att hålla ihop gruppen i större utsträckning. Att behandla folk väl inom gruppen och ha demokratiska mötesstrukturer. Och att förlita sig på vapen är ett annat klassiskt misstag. Sen blir det ju aldrig bra att tillfångata zombier för att forska på.

Om du skulle rekommendera filmer, böcker eller spel med zombie/postapokalypstema, vilka blir dina favoriter? 
28 dagar senare och 28 veckor senare är bra moderna filmer. De spelar an på pandemitemat och är väl egentligen inte zombiefilmer, men jag tycker ändå de platsar. Shaun of the Dead är bra i komedifacket. Alla Romeros filmer tycke jag ändå är sevärda särskilt de fem första.

I bokväg tycker jag Autumn av David Moody, The Rising av Brian Keene och Tooth and Nail av Craig Dilouie är bra. Sen är jag svag för Monster Island av David Wellington eftersom det var en av de första böckerna jag läste i zombiegenren. World War Z är ju också fantastisk. Och Warm Bodies är ju rätt bra också. Sen går det inte att komma ifrån The Walking Dead. Läs gärna den svenska varianten eftersom den är bra översatt och innehåller oftast väldigt intressanta förord.

Är du intresserad av att följa Hermans arbete i zombiefrågan? Ge en tumme till hans fb-sida Nej tack zombies och få rykande färska uppdateringar!

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg