Senaste Kommentarer

Top Commenters

Låt oss prata om Allt vi inte pratar om.

Inlägg av Embla Sue Panova den 25 april 2018 i

Extramaterial

Idag tänkte jag facebook-dela artikeln, och den goda nyheten, att Peter Madsen fick livstid – jag var så otroligt rädd för att han skulle gå fri. Men så var hela Aftonbladets marginal full av andra textpuffar som distraherade mig. En 33-årig man som dödade sin 20-åriga flickvän genom strypning, till exempel. Troligtvis svartsjuka. Eller terroristen som ville döda kvinnor som får ligga (för att han själv avvisats så mycket). Och det var bara idag. 

I en värld där det känns som om det värsta man som kvinna kan säga är att man hatar män tål det att sägas igen: kvinnor som hatar män försöker att slippa att ha med dem att göra. Män som hatar kvinnor utsätter dem för såna här saker. Jag är helt övertygad om att en vettigare inställning till vad män ska vara och leva upp till skulle generera färre mord och övergrepp på kvinnor. Så det för mig istället in på något som är lite besläktat på ett vis. Ett boktips: Allt vi inte pratar om av Ida Östensson och Thor Rutgersson.

Om man tror att feminism bara handlar om mer makt åt tjejerna så har man inte riktigt gjort sin läxa. Det handlar om att ligga lika. Och män har idag, och historiskt sett, haft mest makt – varför namnet fokuserar på att lyfta kvinnan. Men männen har också minst möjligheter att uttrycka känslor, att få misslyckas och att vara svaga. Sådär som folk är mest, alltså. Det är en bidragande orsak till att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15-45 år och att män är överrepresenterade i alla slags våldsbrott. Det är hög tid att vi skapar en ny manlighet där det är ok att vara allt det där. Och det är precis det Ida och Thor vill åstadkomma med den här boken.

Allt vi inte pratar om är förmodligen den viktigaste boken som har skrivits, och kommer att skrivas, i vår tid. Den är en början till eftertanke och diskussion och den är startskottet till att göra om manligheten och riva ner machokulturer. Ida och Thor har gedigen bakgrund i ämnet och vet vad de pratar om. Ida är grundare till en rad organisationer och initiativ som jämlikhetsstiftelsen Make Equal, samtyckesrörelsen FATTA och samtalsrörelsen #killmiddag. Thor Rutgersson är författare och har skrivit både skönlitterärt och facklitteratur om folkrörelser,  jämlikhet, jämställdhet och demokratisering.

Om alla föräldrar till pojkar kommer att läsa den här boken, om unga (och äldre för den delen) män som kan behöva omvärdera sin manlighet och få det andrum de inte haft tar sig igenom den, ja då är vi på god väg mot ett jämställt samhälle. Det handlar inte bara om att vara ute i periferin och segla, även den mest välfungerande man kan få ut massor gott av den här boken. Om inte för sin egen skull så för att bemöta machovärlden runtomkring.

Det svåra med förändring är att kunna se vad som är fel. Och det beror på normaliseringen av den dåliga manligheten. Den är ju runtomkring oss, på bästa sändningstid, hela tiden. Så vanlig att vi inte ens tänker på den. Men Ida och Thor skjuter mitt i lösningen prick när de siktar in sig på männen. Boken öppnar ögonen och ger ett alternativ till den trånga mansroll de flesta fostras in i. Vi har provat det där med att kritisera männen och det har absolut tagit oss en liten bit. Nu är dags att de får verktygen att förändra manligheten och ta ett ansvar tillsammans. Förändringen börjar nu.

”Allt vi inte pratar om” finns att köpa där böcker säljs för några få tior, bara. Köp den till dig, din kompis, din son eller någon annan man du känner. 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg