Senaste Kommentarer

Top Commenters

Ny seriebok ute! Psykiskt sjuk av Mikael Sol.

Inlägg av Embla Sue Panova den 27 augusti 2014 i

Extramaterial

mikael sol

Du som håller koll på svenska serieundret vet förstås vem Mikael Sol är, serietecknaren som för några år sedan gav ut sin debutbok Till alla jag legat med. Nu är han tillbaka med uppföljaren Psykiskt Sjuk där vi får följa seriens antihjälte Mickes väg från psyket, genom terapin och ut i det vanliga livet igen. Och det blir både skratt – och en hel del tårar.

Alldeles nyligen kunde vi läsa om hur komikern Robin Williams tagit sitt liv och alla chockades så klart. ”Nämen VA! Han som verkade så glad?!”. Det vi vet om psykisk sjukdom går oftast att skriva på baksidan av handen – på en nyfödd baby. Mikael Sol är inte bara modig och rolig när han tar sig an ämnet i serieformat – han gör något mycket viktigare. Han. Pratar. Om. Det.

Den som tror att tecknade serier alltid slutar med en punchline för varje stripp får ta och tänka om. Det visar sig minst sagt i Psykiskt Sjuk, som snarare än en sidvändare än något man läser en rad av, garvar och lägger ifrån sig på kaffebordet igen. Det här är så galet gripande samtidigt serverat med en stor portion humor och inte minst självdistans. Det finns något så vardagligt över det ledsna och det är väl precis så det är – folk lever sällan i en vindsvåning i Paris, röker Gaulois och skär sig med rakblad på franska.

solen

Men att ha bra saker att säga och göra det på ett gripande/roligt sätt är förstås inte allt. Själv är jag ganska petig med att det tecknade ska vara i en stil jag gillar. Mikaels bilder är enkla men väldigt talande bilder. Det finns en värme och ett starkt uttryck i de där väl utvalda penstrecken och linjerna som gör att mitt fokus bara hamnar på figurerna och vad de vill uttrycka.

Det här är en bok för dig som känner dig lite eller mycket psykiskt sjuk ibland – du kommer känna igen dig. Men också för dig som inte fattar vad folk snackar om när de säger att de mår dåligt, det är nämligen en fantastisk skildring av hur det är att leva i en ledsen kropp.

Psykiskt Sjuk kan du både köpa i ett format man kan ta på HÄR och som e-bok genom appen Seriecentralen HÄR.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg