Senaste Kommentarer

Top Commenters

Se Dean Martin live (-ish)!

Inlägg av Embla Sue Panova den 19 mars 2015 i

Extramaterial

dean

När det kommer till musik är det väldigt få av mina idoler jag kan se live. Det beror mest på att nästan alla är döda. Det blir ju lätt så när ens Spotifylista med namnet ”modernt” innehåller låtar med Audio Bullys från 2003.

En av mina största idoler är i alla fall Dean Martin, en hyfsat svår artist att få till Way out west. Och nästan ännu svårare är ju att få den där tidsresan till Las Vegas på 50, 60-talet. Men däremot kan man få second best, nämligen The Dean Martin Experience, på Scalateatern i Stockholm den 26/4-28/4, då de återförenas för att göra tre spelningar i samband med att bandet firar 20 år.

I min familj är vi tveklöst Team Dean. Vi har alltid sagt att Frank Sinatra är för amatörerna, folk som tror de gillar swing/entertainment men inte har fattat att den verkliga behållningen inte nödvändigtvis ligger i att ta perfekt ton (och sig själv på för stort allvar) utan i att charma häcken av sin publik. Det kunde Dean. Och det kan även Niklas Sojde som axlar manteln som mannen Elvis gav smeknamnet The king of cool. (Bara det!!!)

(Ja det var bättre förr! Kolla bara:)

I sann Dean-anda äntrar han scenen med ett glas whiskey (det tvistades ju friskt om Dean verkligen var småfull på scenen och i sin egen show eller om det var hans gimmick. När han på slutet uppträdde med öppen gylf kan det dock varit en ledtråd om hur det stod till…). Och efter att bandet (som består av medlemmar som alla heter ”Frank”) rivit av ett intro kollar han på klockan och frågar hur länge han har kört. Sedan är kvällen igång med en enda lång kavalkad av grymma hits (Sway, Things, That’s Amore, You Belong To Me, Volare osv) och vältajmade oneliners, inte sällan uppföljda av en liten trumvirvel.

Under vår rubrik Extramaterial kan vi ju lägga upp precis vad fasen vi har lust med, så egentligen behöver jag ju inte ursäkta denna skamlösa reklam för Sveriges bästa liveband. Men vill du prompt ha en filmkoppling så tycker jag att Dean gör sig väl även på vita duken, till exempel i filmer som Storslam i Las Vegas och Rio Bravo.

Har du ingen koll på Dean – eller ännu värre: du tror att Frank Sinatra är höjden av underhållning? Tänk igen. Och boka biljett för fasen, närmare Las Vegas på 60-talet går inte att komma.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Miss Panova, how wonderful to know that our most beloved Dino is goin’ to be hugely homaged in Stockholm. Never was, ever will be anyone as cool as the King of Cool….oh, to return to the days when Dino walked the earth! Know that your reflections are bein’ shared this day at ilovedinomartin. Thanks ever so much for your powerfully profound words of devotion to our Dino!

Fler onyanserade inlägg