Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Seth Meyers på Göta Lejon

Inlägg av Emil Viksell den 2 juni 2015 i

Extramaterial

Late Night with Seth Meyers - Season 1

I torsdags intog den amerikanska komikern Seth Meyer Göta Lejon i Stockholm. Onyanserat var på plats.

Mer eller mindre varje amerikansk manskomiker har ett segment, gärna i föreställningens andra halva, som noga betonar påstådda skillnader mellan män och kvinnor. Detta är ofta showens pajigaste del. Även exempelvis när en sådan kvicktänkt och rolig komiker som Louis C.K. håller i taktpinnen. Så också när Seth Meyers tuggar loss på Göta Lejons scen. Det blir handduksskämt och diverse utsagor om hur uppstyrt hans liv är nu i jämförelse med hur det var tidigare. Man behöver knappast förneka socialt skapade olikheter, men mest blir ju detta löjligt. Om nu kön (genus) är någonting som är, av naturen givet, varför måste det då ständigt göras, befästas som någonting som ”är”? Denna humor utmanar knappast, eller tydliggör skeva och märkliga förgivet tagna sanningar. Jag ska inte klappa ”mig” på ryggen – som ”solidarisk individualist” i en storstad i Sverige (japp, jag har lite storhetsvansinne gällande vilken målgrupp jag ingår i) – och peka finger åt andra. Men enkelt uttryckt är dessa amerikanska komiker med liberala ståndpunkter helt enkelt inte lika progressiva när det kommer till kön som de är när det kommer till ”gun control” och homosexuellas rätt att få gifta sig. Nu kan det ju tyckas modest lagomsolidariskt med vapenkontroll och samkönade äktenskap, men detta får tolkas i en amerikansk kontext, där den motsatta värderingskanten mest består av idéer om att bomba motståndare och ett socialt liv med arkaiska förhållningsregler.

SNL

Meyers på SNL och Weekend Update, när det begav sig.

Fram till dess, och efter det där segmentet, är det ganska kul. Meyers har varit på NBC i tretton år. Mest känd som del i Saturday Night Live–ensemblen. Nu för tiden leder han Late Night with Seth Meyers, som blev ”with Seth Meyers” efter att Jimmy Fallon lämnat för Tonight Show. Hans komedi är av det traditionella slaget, ett fint handlag, inte särskilt fysisk, inte alltför mycket imitation och inte särskilt utmanande. Helt enkelt ett gott hantverk. Detta är både problemet och framgången, så att säga. Även när Meyers kör klassiska nazist- eller pedofilskämt så görs det med sådan skicklighet att följden blir att det inte provocerar alls. En anledning till att hans komik liksom mest flyter förbi är frånvaron av ilska. Meyers är sällan eller aldrig upprörd eller förbannad över sakers tillstånd. Det är ingen Bill Hicks. Han har mest tagit ett steg tillbaka och betraktar mänskligheten med komikerns ironiska blick.

Bäst är Meyers när han tänjer på det rejält, som i YouTube-klippen från White House Correspondents’ Dinner. Överlag gör sig de flesta (amerikanska) komiker allra bäst i roast-sammanhang. På den middagen gör han slarvsylta av Donald Trump, som också är på plats. Och Barack Obama skrattar gott åt hans skämt om presidentens åldrande under ämbetsperioden: ”If your hair get’s any whiter The Tea Party will endorse it.” Det kan ju tyckas som lite öppet mål att driva med en sådan högerdemagog som Trump, som ständigt peggar upp för allehanda skämt med sin egen dumhet. Vi har ju givetvis sådana i Sverige också, Rebecca Weidmo Uvell är exempelvis en av dem. Men han gör det med sådan snits och brutalitet – som ofta är förbehållen roasts – att det roar något jävulskt.

På Göta Lejons scen ägnar sig Meyers mest åt vanliga komikerämnen: religion, politik, samt sin egen narcissism och icke våldsamma läggning. De två första ämnena avhandlas med viss lättsamhet och saknar edge. Men trots att det inte är någon White House Correspondents’ Dinner. Och trots att föreställningen bara kammar publiken medhårs – förutom möjligen då håret på den (av allt att döma) amerikanska, republikanska och katolska tjejen, som skruvar på sig med tilltagande obekvämlighet. Så är det ju förbannat kul, i alla sin trevlighet och slickhet. Äckligt professionellt. Amerikanskt om man så vill.

Sedan tar det sig rejält i extranumret. Meyers läser upp skämt han skrivit, eller varit med och skrivit, under sina 13 år på tv-bolaget NBC. Sådan skämt som strukits på grund av att de varit för grova. Hur man än vänder och vrider på det, och det är en gammal take, men det är ändå med Weekend Update-rytmen i rösten och välfunna punchlines som Meyers gör sig som allra bäst. Bara rakt på, utan krångel.

Nedan, Meyers framträdande på 2011 års White House Correspondents’ Dinner. 


Skrivet av Emil Viksell

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg