Senaste Kommentarer

Top Commenters

Två barnböcker som ALLA borde läsa.

Inlägg av Embla Sue Panova den 29 september 2017 i

Extramaterial

Jag hade tänkt tipsa om lite fina barnböcker, både för att jag själv älskar det men också för att jag vet att många av er läsare har barn. Jag hade planerat att skriva om ett litet läs-kit med blandade böcker, men när jag väl började läsa var det två titlar som verkligen berörde mig. Starkt. Så starkt att jag lämnar de andra därhän så länge.

Den första boken jag vill att alla ska läsa, liten som stor ta mig tusan, är Veckan före barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman. Det är en oerhört rörande bok om en mamma som inte har så stora medel och om hur hon kämpar och försöker göra sitt bästa för att det inte ska märkas. Om man läser boken för ett barn, kommer de nog tycka att den handlar om något annat, tror jag. Då handlar den kanske om en mamma med väldigt skojig fantasi, lite som i filmen Livet är underbart där Roberto Begnini försöker få ditt barn i koncentrationsläger att inte uppfatta hemskheterna omkring dem genom att få det till en lek.

Jag har sagt det förut och jag kan säga det hur många gånger som helst: representation is the shit och när det kommer till olika ekonomiska möjligheter, kalla det klass om du vill, så är många av oss oerhört förskonade från verkligheten. Att det finns barn i Sverige som lever i fattigdom kommer ofta som en chock för folk. Den här boken är en av de viktigaste som har skrivits, med det i åtanke. För det handlar inte bara om att känna igen sig själv utan också om att förstå andra. Det kan vara ganska bra att få kunskap om andras verklighet. Jag är så ofantligt glad över att ett förlag har velat satsa på den här historien. Läs. Den.

Den andra boken är Godnattsagor för rebell-tjejer som nu har kommit ut på svenska. (Tack bokförlaget Max Ström.) Det är en bok om kvinnor, världen över och genom historien, som har gått mot strömmen och gjort nåt ingen ville ge dem utrymme att göra eller som ingen trodde att de kunde. Det första som hände när jag slog upp boken, och får se alla dessa namn i en lång lista över två uppslag, är 1. rysningar och 2. tårar. Jag blir så oerhört berörd bara av att se namnen listas, det blir så påtagligt hur sned världen är när det här känns så stort. Förordet sätter stämningen för hela boken, tycker jag:
Till världens alla små rebeller:
Dröm större
Sikta högre
Kämpa hårdare
Och om du tvivlar, kom ihåg att du har rätt.

Köp den här boken. Eller låna den. Läs den högt eller låt era söner och döttrar läsa den och läs den du med. Berätta sedan för era döttrar att de också kan göra vad de än vill och berätta för era söner att de ska stå med sina systrar och kämpa tills alla har samma möjligheter, för den kampen vinner även de på. När du sedan har läst dessa böcker kommer två saker att hända. 1. Ditt barn får ett större perspektiv. 2. Du får ett större perspektiv. Varsågoda. <3

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Christopher Storm

    Läste Veckan Före Barnbidraget senast vid läggning ikväll. Kanske för tionde gången, och idag frågade snart-5-åringen ”Vad är barnbidrag?”. Så fick dra kortversion om vad det är och varför det är extra viktigt för vissa. Hon greppade iaf att ”de har nog inte så mycket pengar”.

  • Embla

    Åh vad fint! Den är verkligen viktig tycker jag. Roligt att ni fick ett bra samtal. <3

Fler onyanserade inlägg