Senaste Kommentarer

Top Commenters

Välkommen till Soltown – en vuxen mans våta legodröm!

Inlägg av Embla Sue Panova den 15 september 2014 i

Extramaterial

soltownvälkommen

För ett tag sedan skrev vi om serietecknaren Mikael Sols nya bok (ni kan läsa om den HÄR). I samband med det fick vi även nys om att han förmodligen har mycket roligare än alla andra. Varför då, undrar kanske ni som inte tycker att rita serier känns som en drömtillvaro i sig. Ja, kanske för att han har en egen stad, svarar vi. Hemma hos Mikael har nämligen ett helt rum vigts åt legobygge. Onyanserat har fått en exklusiv titt och fått besöka Soltown!

Hej Mikael! Du är 33 år gammal och älskar lego. När och hur började ditt intresse för att sätta ihop dessa plastbitar?

Jag fick mitt första Lego när jag fyllde två år och har varit hooked sedan dess. Under en period i mellan- och högstadiet smög jag med mitt byggande för att inte verka töntig. Tyvärr misslyckades detta eftersom jag läste serietidningar helt öppet.

När jag var 18 år kom Star Wars episode I ut och med den lanserades Star Wars-lego. Eftersom jag även är Star Wars-nörd kickade mitt samlande som vuxen igång på allvar då.

soltownfyr

Mikael berättar: ”Polisen har levererat fruktlådan till fyren (som dock är automatiserad, så de kommer ruttna…)”

Du har offrat ett helt rum i din lägenhet åt legobygge. Berätta om det!

Det är egentligen min sambos arbetsrum, men i väntan på att hon skaffar sig en mer ergonomisk kontorsstol får jag disponera det för min samling. Just nu bygger jag på en egen Legostad som heter Soltown.

Hur mycket skulle du säga att du köper lego för varje månad?

Min budget ligger på ca 1000 kronor. Nu har jag samlat i 15 år, men under de perioder jag varit student eller fattig frilansare har det varit betydligt mer sparsamt. Jag spelade Minecraft väldigt intensivt förra året, så då köpte jag nästan inget Lego alls.

soltown1

Welcome to Soltown – staden som har allt!

Vilket är ditt mål med Soltown? Och vad händer när du nåt dit? River du allt och börjar om?

Jag tänkte ha en liten utställning hemma för mina kompisar och för de som är medlemmar på det svenska Lego-forumet Swebrick.se.

soltown3

En stad att leva och bo i.

Hur tycker du att legobyggande har förändrats genom åren?

Om man ser till de vuxna fansen så har det i och med Internets genombrott lett till en slags kapprustning där folk lyckas överträffa sig själva och andra hela tiden i imponerande byggen. Många har också skaffat bra kameror och byggt små hemmastudios enbart för att fota av sina kreationer så bra som möjligt. Många lägger ju ner tusentals kronor och flera månader på sina kreationer så då vill de ju visa upp dem så bra som möjligt.

Själv fotar jag medvetet rätt kassa bilder för jag kan känna att den där superproffsiga estetiken dödar bygglädjen.

soltownjimmie

Mikael berättar: Jimmie Åkesson håller tal i Soltown. Medborgarna vänder honom ryggen.

Vad är det bästa och sämsta med att bygga lego?

Det bästa är att det är avkopplande och ganska lätt, eftersom alla bitar ser ut som de gör. Jag har dessutom fått en del ragg tack vara min samling, men de stannar inte särskilt länge. Det sämsta är att det är dyrt och tar en massa plats.

soltown2

Det har varit en härlig sommar även i Soltown.

Har du något tips till de som blir sugna på att offra vardagsrummet och börja bygga med Lego själva?

Se till att tjäna mycket pengar och ha en förstående partner. Håll Lego-klossarna borta från solljus! Lego tillverkas av ABS-plast som är väldigt ljuskänsligt och missfärgas lätt.

Blev du sugen på att se mer? Kolla in filmerna från Mikaels Youtube-kanal! Först lite inspiration:

Och tips på hur du kan förvara byggmaterialet till din egen legostad:

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg