Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vi faller också för debutromanen Vi faller.

Inlägg av Embla Sue Panova den 2 februari 2017 i

Extramaterial

annaplatt

Jag säger det ofta. Jag är så imponerad av mina vänner. De har framgångsrika företag och betalar ändå gärna skatt för att det gynnar de som inte har det lika fett. De gör filmer som roar, jobbar för att göra världen lite bättre, hittar på roliga saker som ett telefonnummer som går till Sverige och så jobbar de med barn, gamla, sjuka och frigivna och kan inte alltid lämna jobbet efter sig fast de har gått hem. Nu har jag fått ytterligare en anledning att skryta: Anna Platt. Hon har just skrivit sin debutroman Vi faller.

Anna och jag jobbade tillsammans på Corren, Linköpings största morgontidning, en gång i tiden. Vi gick på gymnasiet och jag tror inte att någon av oss visste att det skulle bli startskottet för resten av våra skrivande liv. Jag blev copywriter med lite barnböcker och annat på samvetet och hon började skriva filmmanus, bland annat till Kärlek deluxe med Martin Stenmark och Moa Gammel. Anna har alltid varit briljant, rolig och underfundig och jag tycker hennes yrkesval att dela med sig av det genom sitt skrivande är alldeles ypperligt. Det visar sig nu också i Vi Faller, som är enorm dos hemlängtan för min del.

I boken får vi träffa Kåre, Marie-Louise, Monica, Elis och Ida – fem människor i olika åldrar och med olika vardag men med ett gemensamt – de berör mig som läser om dem. Det är långt ifrån alltid jag känner så, och det är ju ändå själva grundbulten i en berättelse: att man bryr sig. Kåre jobbar, som så många av mina kompisars föräldrar gjorde, på SAAB och är dessutom JAS-pilot. När hans plan kraschar under en flygning (det minns vi ju alla) påverkas inte bara han utan också de fyra andra personernas liv. Boken har jämförts med filmen Short Cuts, vilket jag hade lovat mig själv att inte ta upp i den här texten men som ändå känns alltför träffande för att ignoreras. Det finns något förtrollande i att dimpa ner i människors vardag och se hur vi alla lever bredvid men ändå påverkar varann. 

Är du också från slätten är detta lika mycket läs-måste som Bibeln för en mormon. Är du inte ”östgöte by blood” kommer du ändå att kunna få känslan av förr, av vardag och av nostalgi. Det här är gripande berättat om en handfull människors vardag, serverat med värme, humor och en precis lagom dos svärta. 


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg