Senaste Kommentarer

Top Commenters

Eva väcker liv i gamla porslinsfigurer – genom att döda dem.

Inlägg av Embla Sue Panova den 16 maj 2014 i

Extramaterial

zombie

I lördags fick jag nog det mest oväntade mms jag nånsin kunnat tänka mig. Min kompis Johan sålde smycken på Färgfabrikens designmarknad och hade hittat en designer som han tänkte passade mig. På iphonens pekskärm stirrade en helt vanlig korgosse i vitaste porslin på mig, läsandes en bibel – med döda ögon och blod rinnande ur munnen. Habegäret var ett faktum.

Efter en snabb googling hittade jag henne, Eva Thimgrem som är geniet bakom de ur återuppväckta poslinsfigurerna. Och man känner ju genast igen dem. Antingen från mormödrars och farmödrars hem, eller numera sorgset utplacerade på varenda loppis. En gång i tiden har de varit någons mest dyrbara ögonsten för att nu gå ett öde värre än döden till mötes – det att bli helt oönskade. Eva är i grunden en illustratör som både har tidningsjobb, reklamuppdrag och egna böcker bakom sig. (Kolla gärna in Skit I Mössan – 59 myter kring barn och föräldrar (Månpocket 2011) där hon och journalistkollegan Åsa Erlandsson tar död på myter som vuxna i all tid sagt till sina barn – briljant!) Att väcka upp döda har bara varit en en hobby som hon gärna vill göra mer av.

zombie2

Ljusstaken ”A lady should always surround herself with candle light” var jag bara tvungen att ha …

Berätta, hur kom du på att du skulle börja måla porslinszombies?

– Jag är helt Disneyfierad, berättar Eva. Jag tänkte att det var synd om dem och att jag vill göra dem fina att de får nya hem. Jag har alltid haft en förkärlek för zombies och kom på att jag skulle kunna måla om dem till odöda! Estetiken kring just zombies är så fantastiskt snygg. Sen fascineras jag lite extra av dem, för jämfört med vampyrer och andra antihjältar eller superskurkar finns det ju ingenting som är charmigt med dem. Man kan ju fantisera om att vilja bli vampyr och leva ett evigt, dramatiskt och romantiskt liv eller ha superkrafter som man kan använda till dåliga saker, men ingen vill ju vara en odöd! Vampyrer har ju dessutom gått och blivit ett slags skräckens Hello Kitty, så zombies får väl representera den verkligt mörka sidan. Fast det finns ju i och för sig exempel på zombies man gillar, som har en personlighet, som i filmen Fido. Eller boken Varma Kroppar – filmen är dock inte alls lika bra.

Jag älskar dina figurer och inbillar mig att precis alla kommer vilja ha levande döda som förgyller bokhyllor och nattduksbord där hemma. Men hur har responsen varit?

– På marknaden kom en kvinna fram och var väldigt upprörd. ”Jag såg figurerna på håll och blev så glad, men sen när jag kom närmare och fick se dem …! Hur har du kunnat göra såhär?!” rasade hon. Men förutom det så har responsen varit väldigt bra! Det finns en ju nördpower i vår generation som är helt fantastiskt härlig och folk förstår vad man försöker förmedla. Det gillar jag! Dessutom ligger det ju i tiden att återanvända saker, som man ju faktiskt gör här!

zombie3

… för att inte tala om ”Look mommy, I have a treasure!”

Vad har du själv inspirerats av?

– Jag har alltid älskat skräck! När jag var yngre konsumerade jag hur mycket som helst, och även om jag kollar mycket nu också så blir jag nog lite räddare med åren. Jag startade till och med ganska nyligen upp en skräckfilmsklubb för att jag ska slippa titta själv och bli rädd! En serie jag liksom inte glömmer är Triffiderna, den var lite som 28 Dagar Senare, att man vaknar upp och allt har gått åt helvete. Jag fascineras verkligen av postapokalyps och älskar Walking Dead och hela den där känslan av att det plötsligt är laglöst! Lite så känns det faktiskt att göra figurerna också, man får liksom förstöra saker som man själv vill!

Just nu är du på väg att ge ut din första barnbok, ett projekt som visserligen låter fantastiskt nytänkande och spännande, men betyder det att zombiefigurerna är utrotningshotade?

– Haha, nej inte alls! Precis som med alla zombieepidemier är det här bara början!

Vill du också ha en egen porslinszombie? Klart att du vill!  HÄR är shoppen – men snabba för de går åt som hjärnor i en zombieattack! Och vill ni följa på fejan görs det bäst HÄR.

Du kan också läsa mer om Eva och hennes spännande projekt HÄR.

EDIT! Missa inte att du kan vinna en av Evas fantastiska zombies. Läs mer HÄR.

zombie4

Taggar:

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg