Senaste Kommentarer

Top Commenters

April, april – se dokumentären om Sveriges mest briljanta skojare!

Inlägg av Embla Sue Panova den 1 april 2018 i

Film Serier & TV

Idag är det första april och jag hade tänkt skriva en text om folk som luras på film. Ni kan ju tänka er på ett ungefär: April fools day och Catch me if you can osv. Men så fick jag se att SVT visar en timslång version av filmen om Johnny Bodes liv Ingen tid för kärlek som finns tillgänglig på Play från och med idag. Då var valet inte svårt – jag tänker om och ägnar dagens text åt Sveriges största ”enfant terrible” som förtjänar en fråntagen plats i vår historia.

Johnny Bode, vem är det? tänker kanske du, och tror att ni inte har en aning. Men chansen är ganska stor att du har hört snuskiga skivan Bordellmammas visor? Mannen bakom är den ökände herr Bode som brukar beskrivas som allt ifrån operettkung och schlagerstjärna till kleptoman och skojare. Det är lätt att avfärda honom som ett skämt och historierna om honom och hans eskapader vet inga gränser. Han beskrivs också som en mytoman som var sin egen värsta fiende. Det pratas om stöld, förskingring och att han smitit från så många både hotell- och barnotor att han var bannlyst både här och där. Han var också klassad som en så kallad ”fem-femma” efter att ha blivit dömd till vård på mentalsjukhus otalet gånger och av någon anledning tvångssteriliserad.

Och javisst, Falköpingssonen Johnny Bode var allt det där. Men han var också en begåvad artist som till exempel skrev kända En herre i frack tillsammans med Hasse Ekman åt Gösta Ekman den äldre (inte sällan framförd av Jan Malmsjö). Hela hans liv var kantrat av motsättningen mellan hans charm och begåvning och hans förmåga att alltid bränna ljuset i bägge ändar. Det finns till exempel historier om Johnny Bode och nazismen, hur han fascinerades av den och till och med tog värvning. Det här var i början av 40-talet då Karl Gerhard, Bodes idol sedan barnsben, spelade revyn Tingel-Tangel. Karl var känd för att ta aktivt avstånd från nazismen och blev till och med tillsagd att stoppa sina politiska budskap, bland annat med låten Den ökända hästen från Troja för att inte uppröra nazisterna (Sverige ville ju hålla sig ”neutrala”). Bode ville ju inte vara sämre utan satte även han upp föreställningar, åt den norska Quisling-regimen. Det gick förstås åt helvete och slutade med att Bode hamnade i koncentrationsläger efter att ha blivit gripen av Gestapo.

Efter misslyckandet i Norge försökte han sig på en ny karriär i Sverige, dock under olika pseudonymer eftersom inga skivbolag ville ha med honom att göra. Johnny Delgada, Richard Ritzi, Juan Delgada, Rob Robertson, Kiddie Niles var bara några av namnen han gick under. För det mesta blev han genomskådad, men ibland lyckades han slinka igenom filtret med ett nytt namn och fick jobb. Bland annat för att skriva filmmusiken till den första Åsa-Nisse-filmen.

Johnny och hans österrikiska frau.

Efter en tid i Österrike, där han kallades sig själv för Kammersänger utan att ha fått den utmärkelsen och två äktenskap kom han tillbaka till Sverige. 1962 drabbades han av en psykos, gick runt i en stulen päls, kjol och kallade sig för ”fröken Florence Stephens på Huseby”. 1968 kom sen Bordellmammas Visor följt av en lång rad erotiska skivor och även ett par böcker. Det verkade ha vänt för Bode, åtminstone ekonomiskt, men pengarna försvann lika fort som de kom in och slutligen dog han, ensam och utblottad i sin lägenhet i Malmö. Han hade då enligt egen utsago ätit kaviar och druckit champagne till frukost.

Bode var ofta bitter på bristen av bekräftelse, han ifrågasatte till exempel varför Zarah Leanders tid i Tyskland glömdes så snabbt men inte hans. Under lång tid efter sin död var han fortfarande ”portad” från svenskt kulturliv, bland annat fick SR inte spela Bodes musik – ett förbud som bröts av Lars-Göran Frisk i Skivor från Vetlanda. Bode har också blivit hyllad av andra artister: Latin Kings har samplat honom, svenska Florence Valentin har tagit sitt bandnamn efter ett av Bodes många pseudonymer och Wilmer X har spelat in sången Balladen om Ljugar-Johnny, som handlar om hans liv.

Johnnys fans har samlats i det så kallade Johnny Bode-sällskapet som har gjort mycket för Johnnys namn och minne. Det är bland annat de som gett honom en minnessten på Limhamns kyrkogård. Dessutom delar de varje år ut Johnny Bode-priset till ”en artist eller annan kändis som under det föregående året agerat i Johnny Bodes anda”. Såhär ser de senaste åren ut:

2013 – Michael Brinkenstjärna – för ”den uttalade ambitionen är att bli känd, kosta vad det kosta vill” och ”hans något lättsamma inställning till lagar och förordningar”
2014 – Ken Ring – för ”en osviklig förmåga att skapa problem och lägga krokben för sig själv i sin karriär”
2015 – Marcus Birro – ”Hans frispråkiga och hetlevrade sätt att tveklöst kasta sig in i kontroversiella ämnen har genom åren gjort många upprörda och vållat honom upprepade bekymmer”
2016 – Kringlan Svensson – ”Ingen kulturpersonlighet har under 2015 så grundligt skjutit sin egen karriär i sank”
2017 – Mona Sahlin – ”Det speciella med Mona Sahlin är inte varje enskild incident i sig, utan att hon i likhet med Johnny Bode aldrig slutar förbluffa allmänheten med nya tilltag”
2018 – Manuel Knight – ”Manuel Knight är en underhållare och entusiast. Han verkar leva efter Fritiof Nilsson Piratens motto ’Det finns ingenting som inte hänt, men mycket som inte berättats’. Han har inte skadat någon, men glatt låtit myndigheter och företag fylla hans fickor för att lyssna på rövarhistorier. Sedan har han skrattat hela vägen till banken.

Filmen om Bodes liv är gjord av Bo Sjökvist och är en nyanserad berättelse om en helt onyanserad person. Men framför allt ger den Johnny Bode den rättvisa han trots allt förtjänar. Personligheter som hans växer sannerligen inte på träd och hur mycket de än må skava så behövs de. Vi måste helt måna om det salt som väger upp allt socker vi så gärna omger oss av – och en bra start är att minnas gåtan Johnny Bode.

SVT’s program ser du HÄR 
Vill du gå med i Johnny Bode-sällskapet? Du hittar dem HÄR

All fakta är skamlöst lånat från Wikipedia och taget ur ett suddigt minne, helt i Bodesk anda. 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg