Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

The Artist – Recension

Inlägg av Christian Eklöw den 9 mars 2012 i

Film Recensioner

The Artist handlar om stumfilmsstjärnan George Valentin (Jean Dujardin) vars status snabbt dalar när ljudfilmen gör sitt intrång i Hollywood. Det är en perfekt premiss för att göra en svartvit stumfilm. Nu är inte filmen helt tyst utan känslorna och handlingen förs framåt med fantastisk musik av Ludovic Bource.

The Artist har tagit världen med storm. Segertåget avslutades på Oscarsgalan där den tog hem de tyngsta priserna. Bästa regi, bästa film och bästa manliga huvudroll (den vann även bästa kostym och bästa musik). Då måste det vara en helt magisk film eller?

På ett sätt är det en magisk film. Regissören Michel Hazanavicius har skapat en briljant hyllning till de gamla stumfilmerna in i minsta detalj. Fotot, kostymen, skådespeleriet och musiken skapar verkligen en känsla av att åka nästan hundra år tillbaka i tiden och det gör The Artist till en alldeles unik upplevelse. Det finns egentligen ingenting att klaga på men ändå har jag inte den där magiska känslan i kroppen när jag lämnar biografen. Vad kan det bero på?

Alldeles för höga förväntningar brukar vara en sak som kan göra en fantastisk film till något som är bara bra men den här gången tror jag inte att det är det. Det handlar om stumfilmen i sig. Det finns en anledning att ljudfilmen konkurrera ut stumfilmen. Det är svårt att beröra på riktigt utan tal. Trots att både Jean Dujardin och Bérénice Bejo är fantastiska i sin roller så blir jag aldrig berörd på riktigt. Ibland är det snubblande nära pantomimteater. Det kan mycket väl handla om personlig smak, så inget säger att just du känner likadant. Jag har i alla fall varnat er.

Inget är dåligt med The Artist men den lyftar aldrig till de höjder som jag önskade. Det känns mer som ett väldigt lyckat experiment. Trots det är det en film som absolut är väldigt sevärd men förvänta er inte att den ska leva upp till alla priser den vunnit.

Biopremiär 9 mars

 

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg