Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Descendants – Recension

Inlägg av Christian Eklöw den 28 januari 2012 i

Film Recensioner

Gör George Clooney sitt livs roll?

George Clooney spelar juristen Matt King. Matt King har allt. En vacker fru, två härliga döttrar och en massa pengar men allt är så klart inte så bra som de verkar.

Regissören Alexander Payne slog igenom rejält med filmen Sideways. Filmen fick lysande recensioner och vann 99 priser världen över. Jag såg den ungefär två år efter alla andra och blev lite besviken. Absolut ingen dålig film men inget mästerverk heller. Jag är väldig dålig på att hantera förhandshype. Därför blev jag väldigt glad över att jag skulle få se Alexander Paynes nya film The Descendants innan hypen dragit igång. Tyvärr är det inte riktigt sant. The Descendants vann ett par Golden Globes och förhandssnackat på nätet har varit överväldigande så mina förväntningar var ganska höga ändå.

Tyvärr levde filmen inte upp till mina förväntningar. The Descendants är en bra film. Lite smårolig och många starka och rörande scener. George Clooney är bra men absolut ingen Oscars-kandidat. Det puttrar på och jag får en tår i ögonvrån då och då men det är några saker som gör filmen till en besvikelse.

Filmen inleds med en voiceover där Matt King berättar vad som hänt innan vi får äran att följa hans liv. Voiceovern ger oss bakgrundsinformation och sätter oss in i hur Matt mår. Det är väl bra tänker ni. Det är jävligt slappt tänker jag. Låt scener berätta vad vi behöver veta. Låt scener visa hur karaktärerna mår. Viska det inte i mitt öra under förtexterna. Som tur är tar det slut ganska fort och filmen kan starta på riktigt. Då levereras det en rörande och charmig historia om en man som inte har koll på någonting och har hamnat i en situation som han inte har en aning om hur han ska hantera men ganska snart kommer vi till det andra problemet som är ganska stort.

För att denna ganska sorgliga historia inte ska gräva ner sig i ångesten så kastas en ”comic relif” in från vänster. Sättet han beter sig på är så icke trovärdigt och omänskligt att det snarare hör hemma i Nakna Pistolen än här. Inte nog med det. För att han ska ha en plats i filmen så börjar alla de andra karaktärerna runt omkring honom bete sig som idioter också och det är där det faller. Trovärdigheten försvinner och vi får några skratt istället. Är det värt det? Nej.

Om man struntar i de två problemen, och det kan man absolut göra, så är nog The Descendants en riktigt bra film.  Jag hoppas att ni inte läst den här recensionen innan ni ser filmen eller att ni inte bryr er om dessa saker lika mycket som jag. Eller så kanske jag tar ner era förväntningar så ni blir glatt överraskade. Själv hatar jag hype. Det gör mig så lätt besviken.

Trots att jag blir väldigt irriterad på dessa saker blev jag ändå berörd från och till. Det gör att jag ändå inte tar fram stora motorsågen.

The Descendants har biopremiär den 27:e januari


Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg