Senaste Kommentarer

Top Commenters

Django – Recension

Inlägg av Måns Lindén den 16 januari 2013 i

Dvd Film Recensioner

Django

Genom ett vindpinat ökenlandskap drar revolvermannen Django envist en tung likkista efter sig, med döden som enda följeslagare. Vem är han? Och vem, eller vad, ligger i den mystiska kistan?

Lagom till den svenska premiären av Tarantinos film Django Unchained släpps filmen som inspirerade Quentin. Django är en klassisk spagettivästern som hämtat mycket inspiration från Sergio Leones filmer där en tyst hämnare med oklara motiv glider in i stan och röjer upp där det behövs. Django är en slug rackare som är ute efter den onde sydstatssoldaten Major Jackson och hans anhang. Jackson är en osedvanligt sadistisk skurk och hans soldater hänger gärna på sig KKK-liknande kåpor när de ska begå illdåd. Planen är att på Machiavellistiskt manér besegra Major Jackson genom att ta hjälp av ett gäng mexikanska banditer som också ligger i fejd med Jackson. I potten ligger även en ansenlig mängd guld som Django är ute efter – vilket han inte är ensam om.

Med sikte på Brian DePalma

Django ansågs länge vara ”den våldsammaste film som någonsin gjorts”. I England var den till exempel totalförbjuden i 23 år. Och visst är den våldsam –  den är också väldigt stilbildande. I en scen får en pastor ett öra avskuret (han tvingas även äta upp det) och tveklöst hade Tarantino sneglat på den scenen innan han regisserade Michael Madsen i Reservoar Dogs. Slutscenen i Scarface är nästan hämtad direkt från Django, så även Brian DePalma har haft fingrarna i spagettiburken. Inledningslåten har Quentin lånat till Django Unchained och han har även plockat in Franco Nero (som spelar Django) i en liten roll där han ger en kärleksfull blinkning till förlagan. I övrigt har filmerna inte särskilt mycket gemensamt, förutom att de båda är våldsamt underhållande.

Djangos styrka är Franco Neros hårda uppsyn och att den inte tar sig själv på så stort allvar. Karaktärerna är grovt tecknade och våldet är over the top utan att för den sakens skull bli osmakligt. Om ni vill komma i stämning inför Django Unchained är Django är den givna förfilmen.

Django släpps på DVD 16 januari.

 

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg