Senaste Kommentarer

Top Commenters

Enders Game – Filmklipp

Inlägg av Alexander Kantsjö den 20 juli 2013 i

Film

Ender's Game

Orson Scott Cards bok ”Ender’s Game” är en av mina absoluta favorit-Sci-fi-böcker och som jag säkert har läst över fem gånger genom åren. När jag hörde att den nu ”äntligen” skulle bli film så var det men en minst sagt splittrad känsla, delvis så är det ju alltid pirrigt att höra att en bok, serietidning eller TV-spel som man gillar ska bli film, men oftast finns där också en känsla av ”hur fan ska de kunna göra det här rättvisa?”. Så känner jag extremt mycket när det kommer till ”Ender’s Game” av flera anledningar, källmaterialet är väldigt mörkt och hänger mycket på karaktärernas känslor, Ender är dessutom bara sex år när boken tar sin början vilket för mig är en viktig variabel i helheten. Boken är så full av saker som troligtvis bara skulle se lökiga ut på film och som jag av den anledningen hoppas att de har valt bort, men som ju också ger en stor del till historien i boken och som troligtvis kommer saknas ändå. Visst ska man inte krampaktigt hålla fast vid boken, eftersom en film berättas på ett helt annat sätt och behöver vara visuell och följa en lite annan typ av dramaturgi, och självklart sällan har lika lång tid på sig som en bok.

Ender's Game 2

”-Look into my eyes and repeat after me… I am only six years old, I believe, I believe!”

Nog pratat om det, vad jag tycker och tänker om film vs. bok kan vi kanske ta någon annan gång. För någon månad sedan så såg vi den första trailern för filmen och visst såg det helt ok ut visuellt och castingen såg, trots att man valt att göra Ender och hans kamrater äldre, faktiskt väldigt bra ut. Nu har man släppt ett första klipp ur filmen, eller snarare en mockumentär informationsfilm om Mazer Rackhams hjältemod som ledde till den första segern mot utomjordingarna. Är det bara jag eller har Harrison Ford åldrats i rasande tempo de senaste åren?

Ender’s Game har svensk biopremiär 8 november 2013

Skrivet av Alexander Kantsjö

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg