Senaste Kommentarer

Top Commenters

Film och TV för barn – Onyanserat bryr sig även om de minsta

Inlägg av Christian Eklöw den 5 maj 2010 i

Film Recension Serier & TV

Om du tycker att det är svårt att välja kvalitets-tv och film för dig själv så är djungeln ännu tätare för barn. Utbudet är enormt och barn äter det de matas med, i alla fall när det gäller film och tv. Jag tänkte hjälpa er lite på traven. Jag utgår inte från vad som är kvalitativt rent pedagogiskt utan för mig är kvalitet ett program eller en film som underhåller både vuxna och barn. Ni som säger att tv-tittande gör ögonen fyrkantiga och att barnen mår bäst av att röra på sig kan sluta och läsa nu och klicka er vidare hit.

För alla åldrar

Frisören (Fredrik Lykke) har ett gäng dockor att handskas med. Lilltjejen och Farfar är de två huvudkaraktärerna men det dyker även upp ett gäng med andra sköna dockor på salongen. Jag kommer på mig själv att skratta högt flera gånger och ska jag vara helt ärlig tycker jag nog det är lite roligare än min fyra år gamla son. Vad handlar det om? Ja säg det. Sköna diskussioner om ålder är väl ett huvudtema.  Bra vass dialog för oss vuxna och roliga dockor för barnen. Perfekt. (Visas på SVT)

Fåret Shaun

Fåret Shaun skapades av Nick Park, mannen bakom Wallace and Gromit.  Det handlar om ett gäng får som gör livet surt för bonden de bor hos. Det är stop-motion animerat och helt utan dialog. Underhållning för precis alla åldrar. (Visas på SVT)

Aptv med Zillah & Totte

Aptv med Zillah & Totte är en talkshow för barn. Zillah är riktigt kvick i huvudet och buktalar med klass. Jag tror i alla fall att hon buktalar, annars är jag totalt lurad. Apan Totte blir genom Zillah mycket uppkäftig och smådryg vilket för oss vuxna blir riktigt underhållande. En favorit är studiebesöket på polisstationen när Totte försöker att få den stackars polisen att slå honom i huvudet med batongen. En mycket pressad polisman avstår, då väljer Totte att skalla batongen istället. Briljant. (Visas på TV4)

Animerat när det är som bäst

Allt Pixar har gjort är mer eller mindre magnifikt. En del filmer kan ha vissa partier som är lite läskiga för de allra minsta, men det är bara att snabbspola förbi dessa partier så kan även småttingarna få njuta av dessa mästerverk. Det finns filmreferenser och skämt för oss vuxna som inte barnen förstår, men det förstör inte deras upplevelse det minsta. Personliga favoriter är: Toy Story 1&2, Hitta Nemo och Upp. (Dvd & Bluray)

VARNING! VARNING! VARNING! VARNING! VARNING! VARNING! VARNING! VARNING! VARNING!

Lika beroendeframkallande som heroin

Vad ni än gör så låt inte barnen så Teletubbies. För det första är det riktigt riktigt uselt och för det andra så blir du aldrig av med det. Ge hellre dina barn ett tidigt utvecklat alkoholmissbruk. De lär ha lättare  att komma över det. (Säljs på plattan)

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Glöm för all del inte "I drömmarnas trädgård". Än mer beroendeframkallande än Teletubbies…

 • @Henrik Det är också ett riktigt vidrigt barnprogram.

 • Petter

  aaaaah. "I drömmarnas trädgård" var på i morse. Fick snabbt rädda Frans 4år med att sätta på ett avsnitt av klassiska "Starzinger" (finns på piratbukten).

 • Kenta

  Hitta Nemo är ett mästerverk, barnfilm el inte. Vi är nog många som känt igen oss i den oroliga pappan.

  Dyk-sekvenserna är f ö kusligt realistiska

 • Fåret Shaun är nog ett av det bästa som kommit dom senare åren. Kan även tipsa om Pixar's kortfilmer, passar alla barn. Men man får hoppa förbi kortfilmen från "Bilar", den tenderar att vara lite läskig. Svenskproducerade Circus Imago var också skitbra, med/av Morgan Alling.

  Har dock upptäckt att dom gamla Disneyklassikerna (Snövit, Törnrosa etc) är fina, men helt hysteriska. Bara musiken får barn att utveckla ADHD. Då är de nyare Disney/Pixar mycket lugnare för barn i alla åldrar.

 • Vill bara nämna att allas vår D Lynch också bryr sig om barn…
  http://www.davidlynchfoundation.org/message.html

Fler onyanserade inlägg