Senaste Kommentarer

Top Commenters

Friends With Benefits – När ”smart” dialog sänker en film

Inlägg av Christian Eklöw den 16 september 2011 i

Film Recension

Mila Kunis och Justin Timberlake

Jamie (Mila Kunis) är en Head Hunter som bor i New York…

Här tänkte jag fortsätta att beskriva vad filmen handlar om men kommer på att det finns egentligen inget att skriva förutom:

Friends with Benefits handlar om en man och en kvinna som ska testa på livet som KK (Knullkompisar) och det går såklart inte som någon av dem tänkt sig.

Ett av de stora problemen med filmen är manuset. Utan att  överdriva så kan jag säga att det är osynligt. En romantisk komedi behöver inte ha en komplicerad och häpnadsväckande historia men den behöver fortfarande ha en historia och det finns det inte tillstymmelse till här. Friends with Benefits är en idé men en helvetes massa dialog. Jag älskar ”en helvetes massa dialog” men tyvärr lyckas inte dialogen i filmen vara smart, rolig och underhållande. Och tro mig det är exakt det den försöker vara. Under de första trettio minuterna av filmen kastas det popkulturella referenser och svordomar  till höger och  vänster i ett rasande tempo. Tyvärr är inga av dem ens i närheten av att göra dialogen bättre eller berätta något om karaktärerna eller handlingen i filmen. Det känns bara ytligt.

När vi har kommit en timme in i filmen känns det som att manusförfattarna själva upptäckt att det är en alldeles för ytligt film, utan en enda karaktär att varken bry sig om eller hata. Då plockar de fram sjukdomskortet, men för att det inte ska bli en för stor del av filmen drabbar det såklart inte någon av våra huvudpersoner utan en närstående. Det funkar inte heller.

När det väl kommer till slutscenen så blir det nästan bra med en charmig idé som verkligen passar i en romantisk komedi men för att det inte ska bli för ostigt så återvänder nu den ”smarta”, ”roliga” och ”underhållande” dialogen och förstör allting.

Will Gluck, som har regisserat filmen, verkar vara livrädd för att göra en vanlig romantisk komedi och jag kan hålla med om att genren ibland kan behöva lite nyskapande men detta gör man inte genom att skapa karaktärer som man varken älskar eller hatar och sedan låta dem babbla sig igenom en film utan något som helst mål.

Justin Timberlake och Mila Kunis lyckas väldigt väl med det de är där för att göra. Porträttera ytliga människor som pratar orealistiskt och mycket.

Om ni ändå vill se en film om ett KK förhållande så se hellre No strings attached som kom för ett halvår sen. Det är inget mästerverk men en helt okej romantisk komedi.

Biopremiär 16 september

 

 

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg