Senaste Kommentarer

Top Commenters

Onyanserats skräckfavoriter

Inlägg av Embla Sue Panova den 3 november 2017 i

Film

Nu kommer årets skräckhelg, men vad ska man se? Redaktionen listar i vanlig ordning sina skräckfavoriter!

Thérese tips – Black mirror – Playtest (S3 E2)

Oh dear lord, vad jag satt med hjärtat i halsgropen under det här avsnittet, och det tog en lång stund innan jag kunde varva ner. För er som sett Netflix-serien Black mirror vet ju hur episk den är, och när man blandar episkheten med skräck så händer stordåd. I Playtest får vi följa Cooper, en happy-go-lucky-kille som tar dagen som den kommer. Inte helt oväntat hakar han på ett betalt jobb som testperson för ett nytt VR-spel som är designat för att skrämma skiten ur dig. Det är här det spårar ur, som du kanske förstår. Här blandas verklighet med TV-spel och gränserna suddas ut allteftersom, tills varken vi eller Cooper kan se skillnaden längre. Riktigt obehagligt, i sann Black mirror-anda.

Ingrids tips – Get Out

Get Out är kanske inte renodlad skräck i genrens rätta bemärkelse, men det är helt klart en av de viktigaste beståndsdelarna i filmen. En ung svart kille ska träffa sin vita flickväns föräldrar för första gången och spendera helgen i deras fina hem på landet.  De är inte bara vita, de är intellektuell övre medelklass också, och supermedvetna och liberala. Men, det är samtidigt något som skaver. Alltså, verkligen skaver. Och allt blir mer och mer creepy. Och på den vägen är det… Regissören och manusförfattaren Jordan Peele har tagit verkliga rädslor från det verkliga livet och skruvat dem massor av varv, tills det blir både skräck och samhällskritiskt samtidsdrama. Med en dos splatter och svart komedi. Get Out är En fantastisk genre-mashup som inte liknar mycket annat!

Emblas tips – all in på pumpor

Till skillnad från föregående skribenter tycker jag att det behövs lite pumpor såhär års! Mina tips är därför helt i Halloweenanda, förutom de senaste, kanske. En inte så läskig, men stämningsfull film att börja kvällen med är därför Hocus Pocus från ’93. Magisk rulle där Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy spelar häxor under ”all hallows eve”. Mysryslig och klassisk.

Sen ska ni givetvis se Nightmare Before Christmas, men det kastar jag bara in som en liten reminder om du skulle ha glömt. Du bör givetvis även dra igenom de gamla Halloweenrullarna.

En av mina favoritfilmer som kanske egentligen inte är så sjukt bra, eller Halloweenaktig för den delen, men som definitivt ger en kalla kårar är The Purge. Särskilt den första som utspelar sig inomhus under den där natten det är tillåtet att göra vad som helst, till och med döda. Att bo på nedre botten efter det känns som en usel idé.

Pling-plong.

Vill du däremot gärna skita i byxorna på Halloween, och det är klart att du vill, kan du kolla på Sinister eller The Conjuring, som (sägs?) baseras på verkliga händelser.

 


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg