Senaste Kommentarer

Top Commenters

Magic & Bird – A courtship of rivals – Recension

Inlägg av Måns Lindén den 31 maj 2013 i

Film Recension

magic-and-bird-a-courtship-of-rivals-1024

Magic & Bird

I slutet av 70-talet var NBA på dekis. Drogerna flödade fritt och nästan varje match spårade ur – inte sällan med rallarsvingar och dålig stämning. Inga av de stora TV-kanalerna intresserade sig för sporten och när man intervjuade “mannen på gatan” verkade konsensus vara att sporten var “för svart” och således obehaglig för vita tjockisar med ölburkar och skjutjärn i garderoben. Något var tvunget att hända. Och detta något stavades Larry Bird. Larry var en extrem talang och dessutom var han vit. NBA såg en möjlighet att genom den gänglige bondsonen göra sporten mer tillgänglig för den vita publiken (den demografi som reklamköparna var intresserade av). Vad man inte insåg var att myntet hade två sidor. Den andra sidan pryddes av den kroniskt leende Ervin ”Magic” Johnson.

Johnson var en minst lika stor talang som Bird – men på nästan alla sätt en motpol. Larry Bird var blyg, introvert och hade lort under naglarna. Magic var den extroverta kvinnotjusaren som alltid strävade efter det vackra spelet. Den gemensamma nämnaren var deras exceptionella vilja att vinna och deras förmåga att få sina medspelare att bli bättre. I och med Bird och Magic fick NBA det som alla företag drömmer om – en story och en lättbegriplig dramaturgi. Rivaliteten mellan Magic och Bird blev det narrativ som man hängde upp hela ligan på.

larry-bird

Bird – Det Stora Vita Hoppet

Larry Bird, med sina karga hockeyfrilla och vit makt-mustasch, hamnade i arbetarstaden Boston lag där majoriteten av spelarna i Celtics var hårda vita män som aldrig la fingrarna emellan. Magic Johnson med sin frodiga afro och spetsiga jazzskägg hamnade i det glamorösa Los Angeles Lakers där spelarna i första hand sågs som underhållare. När Magic anlände tillförde han en vinnarkultur som tidigare saknats och 80-talet kom att domineras av Celtics och Lakers.

Magic & Bird – A courtship of rivals är producerad av HBO och skildrar skickligt hur dessa två män förändrade ligan för all framtid. Det bjuds på mängder av fina arkivbilder från 80-talet som korsklipps mot intervjuer med Bird, Johnson och andra profiler från den tiden. Filmens röda tråd är att rivaliteten i mångt och mycket var en mediakonstruktion som både valde att tro på. Johnson och Bird hade strax innan de började i NBA spelat tillsammans på collegenivå och visat upp ett fenomenalt samspel.

När de senare blev proffs och skulle mötas första gången gick Magic fram till Bird för att snacka lite men han möttes av kalla handen. Birds vinnarskalle tillät inget socialiserande med motståndaren. Magic bestämde sig för att i fortsättningen köra samma stil. I en av intervjuerna säger en journalist att Magic och Bird var varandras spegelbilder och att det var skälet till att de blev så bra. De triggade varandra och trots tuffa tag på banan hyste de alltid en ömsesidig respekt för varandras spelskicklighet.

magic_johnson_clyde_drexler_1137463_620x350

Magic gör sin grej

Efter hand utvecklades en osannolik vänskap. Efter en gemensam reklamfilmsinspelning på Birds familjs bondgård bjöd Larry in Magic på lunch och för första gången satt de två herrarna ner och pratade och insåg att det trots allt var ganska lika. I intervjuerna pratar Johnson ofta om sin tudelade personlighet. Det är dels Magic, som är artisten och spexaren, och så är det Ervin som är den eftertänksamma och vänliga människan som charmar allt och alla. Under den där lunchen var det Ervin som satt till bords och den buttre Bird säger korthugget i en intervju; ”Irvin gillar jag – det är Magic jag inte orkar med.” Det som hände var att båda insåg att det gick att vara de bittraste av rivaler på banan och samtidigt odla en vänskap utanför.

larry-bird-magic-johnson2

Vännerna

Sporthistorien är fylld av klassiska rivaliteter: Senna/Prost, McEnroe/Borg och Bird/Magic. Rivaliteten blir ett bränsle för karriären och när den andre inte längre finns tillgänglig uppstår en tomhet. McEnroe har alltid sagt att hans motivation och kärlek till spelet försvann den dag Borg bestämde sig för att gå i pension. När Magic i början av 90-talet gick ut med att han hade fått HIV och var tvungen att sluta kände Bird likadant. Luften gick ur honom och den kroniska ryggskada som han hade ådragit sig några år tidigare fick honom att ifrågasätta om det var värt det.

En av filmens mest rörande ögonblick är när Bird nås av nyheten om Magics sjukdom och prompt ringer upp honom. Även om konversationen inte återges i filmen blir det uppenbart i intervjun med Magic att det samtalet betydde mer för honom är samtliga mästartitlar med Lakers. Där och då cementerades den vänskap mellan Bird och Magic som nådde sitt crescendo i och med Magics sensationella comeback i Barcelona-OS 1992 då USA hade lekstuga med resten av världen.

Magic & Bird – A courtship of rivals är en fin film om två vitt skilda personlighetstyper som förändrade en hel sport och i slutändan även sig själva. Den finns att se i HD alldeles gratis på YouTube. Det finns med andra ord inga ursäkter att missa den här pärlan.

betyg4

 

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Dr Amin Hamza

    Sanningsenligt , jag testade HIV + positiv sista 3år . Jag håller på att hantera droger Jag brukar köpa från vård byrå för att hålla mig frisk och strenghtful , försökte jag allt jag kan för att göra denna sjukdom lämna mig ensam , men tyvärr , det håller på att äta upp mitt liv , det är vad jag orsakat mig själv , för att låta min fästman göra kön till mig osäkert utan skydd , även om jag aldrig visste att han är hiv- positiv . Så sista 4dgr jag kom i kontakt med en livlig artikeln på internet om hur denna kraftfulla Herb Healer få henne väl och läkt . Så som patient jag visste detta testamente tog mitt liv en dag , och jag måste leva med andra vänner och släktingar också. Så jag kopierade ut Dr Amin Hamza den traditionella helare är via e-post : drcuresickness@gmail.com och jag postade honom omedelbart , om en liten stund han maila mig tillbaka att jag var välkommen till hans tempel hem var av allt vad jag söker för beviljas . Jag ber på den tiden . Och jag fortsätter med honom , tog han några få detaljer från mig och berättade att han ska komma tillbaka till mig så fort han är färdig med mitt arbete . Jag var väldigt glad som hört det från honom . Så igår , när jag precis kom från mina vänner hus , som kallas Dr Amin Hamza mig att gå för checkup på sjukhuset och se hans underbara arbete som det är nu HIV-negativ , var jag mycket glad över att höra det från honom , så jag snabbt rusa ner till närmaste sjukhus för att grunda ut, bara för att få höra från min läkare på sjukhuset kallas Browning Lewis att jag nu är HIV negativ. Jag hoppar upp på honom med testet anmärkning , frågar han mig hur det händer och jag falla tillbaka till honom allt jag gick igenom med Dr Amin Hamza är jag nu glad , så jag är en mild typ av person som behöver dela detta vittnesbörd till alla som söker för att läka , eftersom när du får lugn och ro , så att sjukdomen får avsluta livet ut . Så jag kommer att råda dig att ta kontakt med honom idag för din healing på ovanstående uppgifter : Email ID : drcuresickness@gmail.com KONTAKT honom nu att rädda ditt liv : drcuresickness@gmail.com som han är så kraftfull och hjälp för alla som har denna SJUKDOM .

  • Måns Lindén

    Grattis till dig Doktorn och ett lite mindre grattis till Google Translate.

Fler onyanserade inlägg