Senaste Kommentarer

Top Commenters

Mandela: Long Walk to Freedom – Recension

Inlägg av cpanov den 23 januari 2014 i

Film Recensioner

mandelaFör miljoner människor världen över står Mandela för triumf och hopp  istället för förtvivlan och hat. I denna avslöjande film får vi ta del av händelserna som slutligen tog honom från fängelseön Robben Island till den yttersta makten och avskaffandet av apartheid samt hans väg till att bli en internationell ikon.  Vi får också lära känna en Mandela som förblivit okänd för större delen av världen – mannen som älskar snabba bilar och kvinnor, boxningsentusiasten, den skicklige advokaten och den beväpnade frihetskämpen.

Mandela övertalas att gå med i African National Congress sedan en vän till honom gripits och inte kunnat visa pass för att sedan sparkas till döds av polisen i fängelset. Han är emot våld, men när fredliga aktioner inte leder någonstans, bestämmer han sig för att göra väpnat motstånd. Han blir gripen och satt på Robben Island på livstid.

Mandela : Long Walk to Freedom är baserad på Mandelas självbiografi och regisserad av Justin Chadwick (The Other Boleyn Girl). Mandela spelas av  Idris Elba som gör en enastående insats. Det är trovärdigt, lågmält gestaltat och med en jävla pondus.

Det är ett mastodontprojekt att sätta tänderna i som filmskapare och framförallt manusförfattare. Vad hinner man med på två och en halv timme? Vad vill man visa? Räcker tiden? Nja, skulle jag vilja säga. Man hinner med mycket utan att det för den delen känns tillräckligt. De betyder inte att jag känner mig blåst på någonting. Man ville bara gärna ha mycket mer.

mandela2

Mandela som Idris Elba.

Tillbaka till Elbas gestaltning. Ni kanske tycker jag tjatar men filmen är Elba. Hans gestaltning är annorlunda (kanske på grund av att makeup-avdelningen som sminkar Mandela som gammal, inte gjort annat än bröllopsfoton tidigare)  för egentligen är han inte lik Mandela någonstans, och rösten är långt ifrån identisk, men Elba låter istället hans karisma och dom små leenderna göra jobbet och hur konstigt det låter så känns han mer Mandela än Mandela själv ( se filmen, så förstår ni!) Det hade lätt kunnat bli en ganska smetig historia, framförallt när Mandela friges och tonerna av världssamvetet Bono och hans kompis med Dave Gahan skägg 94 och mössa översvämmar allt minimalistiskt, men man lyckas att missa alla smöriga fallgropar på vägen. Jag vet verkligen inte hur man lyckas. Är det helt enkelt så att man inte behövt undvika det? För Mandelas väg var inte full av smör.

Tvärtom.

Mandela: Long way to freedom har premiär 24 januari 2014

betyg4

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg