Senaste Kommentarer

Top Commenters

ParaNorman – Recension

Inlägg av cpanov den 21 september 2012 i

Film Recension

En liten stad, inte helt olik Vetlanda, vaknar en vacker dag och inser att det som en gång var det perfekta, lugna, lilla samhället numera är belägrat av zombies. Vem ringer man? Polisen? Nej. Någon zombieslayer? Tusan, ingen har tid. Vad ska man göra? Lugn. Man ringer Norman. Visst, han är udda, men han kan prata med döda!  För att kunna rädda sin stad från en månghundraårig förbannelse kommer han, förutom zombies, att tvingas möta spöken, häxor och – kanske värst av allt – idiotiska vuxna. Den unge spökviskaren kommer också att tvingas pressa sina paranormala krafter mer än Jörgen och mannen med Guillou-öga tillsammans!

ParaNorman är en fantastisk film. Vi slipper speedade gnagare fyllda med e. Vi slipper smöriga musikalnummer. Och vi slipper pruttar och rapar som vanligtvis är självklara när det kommer till ”barnfilm”. Paranorman är inte en barnfilm. Det är en film för alla. Stor eller liten, kort eller lång. Det här är en film alla måste se.

Om du som jag gillar The Walking Dead eller klassikern Shaun of the Dead kommer du att älska ParaNorman. Det är en kärleksfull hyllning till skräckgenren.

Författaren Chris Butler (som också regisserat med Sam Fell) har gjort en varm och intelligent film som inte bara flörtar med skräckfilmen utan även tar upp farorna med mobbning utan att skriva på näsan.

Utan att avslöja för mycket kan jag säga att sista delen är en studie i mänsklig (nåja) godhet. Och jag kan ärligt talat säga att det var längesen, om någonsin, jag börjat gråta till en animerad film (och nej, cineaster, jag har inte sett Persepolis).

Det ska bli kallt i helgen. Jag vet var ni kan hålla er varma. Åtminstone i en och en halv timme.
Värm er. Det är så värt det.
ParaNorman har premiär 21 september

Taggar:

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Känns som den är lite läskig, är den det? Kan man ta en mörkrädd  sju-åring med sig på den?

  • Fredrik!
    Så sjukt svårt att veta… men är det en mörkrädd sju-åring skulle jag nog säga – avstå. Den är faktiskt lite läskig.

Fler onyanserade inlägg