Senaste Kommentarer

Top Commenters

Let Me In – Recension

Inlägg av cpanov den 1 april 2011 i

Film Recensioner

"Någon mer som vill säga att remaken var dålig? Nej, tänkte det".

Abby är en mystisk tolvårig tjej, som flyttar in i lägenheten bredvid Owen. Owen är en ensling som har svårt att passa in och är sedermera mobbad i skolan. Hans ensamhet gör att han söker sig till sin nya granne, en vänskap som båda ger dem något de tidigare saknat i livet. Owen kan inte undvika att se att Abby är olik alla han tidigare träffat. När en rad av bestialiska mord sysselsätter stadens poliskår, börjar Owen inse att den till synes oskyldiga och sköra flickan i själva verket är en skoningslös vampyr.

”Varför måste amerikanerna göra remakes på allt? Jag tycker faktiskt att det borde förbjudas. Jag gillade det svenska originalet men sen kom Hollywood och förstörde”.

Ni vet hur snacket går. Man sitter där med sina cineastkompisar eller på en trött parmiddag och nickar slentriant: ”Ja, det är för jävligt det där. Förbannade jänkare”.

När snacket om ”Låt den rätta komma in” skulle göras om, så vred sig många (läs alla) ångestfullt och började rabbla antiamerikanska ramsor.

Nu har filmen premiär. Usch.

Eller?

FEL! Satan vad jag gillade den här filmen.

Där vanliga skräckfilmer tar i från tårna med staccatostråkar alternativt våldtäktstechno lägger sig ”Let me in” på en monoton och suggestiv nivå. Ett obehagligt krypande som aldrig eskalerar utan ligger där likt en hund i ditt knä som inte ska bitas om den inte ”blir rädd”. Så man sitter på helspänn för att inte visa sin rädsla, men man har aldrig varit räddare.

Morden och blodet känns aldrig sadistiskt utan snarare vackert och kraftfullt. Det är en otroligt fin kärlekshistoria. Det är en snygg hipstamaticbild av ömhet och kärlek som alla som varit förälskade kan förstå. Owen och Abby finner tillsammans glädje, styrka och vänskap som gör att dom slutligen kan vinna över och bekämpa mörkret som omger dom.

För vad är livet utan blod, blod och tårar?

Var den lika bra som originalet?

Ingen aning. Jag har inte sett ”den svenska versionen”.

Let me in har biopremiär 1 april

Trailer till Let Me In [red band] från rstvideos trailerarkiv.

Aftonbladet: 4 av 5 : Expressen: 4 av 5 : DN: 3 av 5 : SVD: 4 av 6

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg