Senaste Kommentarer

Top Commenters

Scream 4 – Recension

Inlägg av cpanov den 15 april 2011 i

Film Recension

"Grannar, grannar tack för att ni stannar kvar. Med er repertoar"

Nytt årtionde. Nya regler. För tio år sedan tystnade skriken och mördaren, som dolde sitt ansikte bakom den numera legendariska Scream-masken, försvann. Sidney Prescott har lyckats återvända till ett relativt normalt liv, mycket tack vare sitt skrivande. Men nu är det dags igen – mördaren har återvänt och skriken får en ny dimension.

När första Scream filmen kom så var jag livrädd. ”Ghostface” var det otäckaste jag sett. Jag skulle ha Halloweenfest och (med diplomatisk stämma) bad jag Måns att lämna tillbaka sin Scream-mask från Buttericks så jag kunde vara en bra värd åt mina gäster utan att varje gång sätta hjärtat i halsen när Måns kom och ville ha påfyllning av bålen.

Men det var då.

Nu har det gått väldigt många år, jag har blivit äldre och Scream har parodiserats, den otäcka masken är lika uttjatad som Heath Ledgers Joker-sminkning. Kunde skräckmästaren Wes Craven verkligen väcka liv i Scream och skrämma mig igen?

Svaret är nej.

Man pratar ju ofta om att humor aldrig åldras med värdighet. Scream är en skräckfilm med humor.

"Ett, två, tre ... röda lyktan!"

Kärnan av skådespelare Neve Campbell (världens blekaste/tråkigaste skådespelare?), Courtney Cox (något obehagligt har hänt med hennes läppar) och David Arquette (drabbad, on och off screen) är tillbaka i lilla Woodsboro. Sidney är i stan för att signera en ny bok och Ghostface goes mental.

Filmen börjar med några sekvenser som får en att känna: ”det här kan bli kul”. Men likt en vän man inte träffat på länge inser man efter några minuter att man vuxit ifrån varandra och att det finns en anledning till att man ”hajdat” personen från Facebook.

Ghostface berättar att sättet han ska döda alla på är inspirerad av klassiska skräckfilmsregler. Detta budskap bankas in av mördaren till du formligen skriker mot duken; ”VI FATTAR! VI FATTAR DINA IRONISKA BLINKNINGAR TILL KLASSISKA SKRÄCKFILMER!”

Det blir sjukt tröttsamt. Allt som kändes kul och originellt i Scream 1 och 2 känns numera unket, överspelat och fullständigt befriad från all charm. Twisterna och en utdragen slutscen gör att jag lämnar bion mumlandes – ”det var bättre förr”.

Nej, kära vänner, hyr första och andra Scream. Dom är nämligen ”vänner” du inte behöver ”hajda”. Scream 4 är en nämligen en ”vän” du med gott samvete kan trycka ”ignore” på.

Scream 4 har premiär 15:e april


Trailer till Scream 4 [trailer 2] från rstvideos trailerarkiv.

Expressen: 2 av 5 : SVD: 2 av 6 : DN: 2 av 5 : GP: 2 av 5

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Jag tror dig inte bro!

 • Christopher

  Hahahaha. Återkom när du sett den och be om ursäkt.

 • Jag ber aldrig om ursäkt, det vet du!

 • Du behöver inte be om ursäkt. Ettan i betyg är en skymf mot filmen. Den är klart sevärd även om den är lite som en over the top fast food variant av den första. Långt ifrån perfekt men klart sevärd!

 • En skräck-komedi som varken är rolig är läskig kan inte få ett bättre betyg.

 • Nu vet jag ju inte om jag skulle vilja kalla någon av Scream-filmerna för skräck-komedi även om dom absolut innehåller mer komiska inslag och har en över lag ganska lättsam ton, men det gör ju var och varannan skräckfilm idag utan att för den delen vara komedier. Screamfilmerna går ju knappast att jämföra med skräckkomedier som t.ex. ”Shaun of The Dead”, ”Bubba Ho-Tep” eller ”Feast”-filmerna. Jag tror att jag kommer underhållas tillräckligt av filmens (tydligen) övertydliga blinkningar och meta-inslag för att den åtminstone ska få 2,5… eller det är i alla fall vad jag hoppas på, sen kan jag absolut ha fel… men jag vill inte!

 • Kan hålla med om att jag sett betydigt läskigare filmer men jag gillade humorn. Framför allt var dialogen otroligt over the top!

 • Den var faktiskt riktigt dålig. En etta i betyg är inte så pjåkigt. Skådespeleriet, storyn, metaelementen och allt (verkligen allt) var dåligt. Sämst var nog karaktärerna som man aldrig fick riktigt lära känna eftersom ALLA var tvungna att vara potentiella mördare. Slutscenen(/-scenerna) var så fruktansvärt korkade att jag mest satt och kved och kände mig smutsig över att jag spenderat min lördagkväll med detta.

  Stå på dig, Panov. Stå på dig.

 • Pingback: Årets Bästa & Sämsta 2011 – Christopher | Blogg om film tv - recension trailer filmtips()

Fler onyanserade inlägg