Senaste Kommentarer

Top Commenters

Stand Up Guys – Recension

Inlägg av cpanov den 8 mars 2013 i

Film Recensioner

Val (Pacino) släpps från fängelset efter ett 28-årigt straff. Hans bästa vän Doc (Walken) väntar utanför och snart har de återförenats med ännu en av sina gamla kompisar, Hirsch (Alan Arkin). Vänskapen är lika stark som förut och sin ålder till trots är det nu dags att ta igen allt de missat under alla år, både när det gäller brott, droger och sex.

Men en av vännerna bär på en farlig hemlighet, han har hamnat i ett omöjlig situation med en maffiaboss, och tiden är på väg att rinna ut. Situationen blir mer och mer desperat och till slut måste de tre vännerna konfrontera sitt förflutna en gång för alla.

Vi kan väl börja med att vara ärliga. Varken Al Pacino eller Christopher Walken har direkt gjort oss mållösa på ett bra tag. Al skriker, alternativt rasslar ut repliker numera och alltid lika coola Walken säger sina lines två gånger varav den sista oftast går upp i ett klassiskt Walken falsett. Så det ska verkligen poängteras att mina förhoppningar inför visningen av Stand up guys var väldigt svala. Men tamejsatan, det här var bra. Stundtals riktigt bra.

Det skulle vara lätt att avfärda filmen som gubbig och dammig, jag menar, hur roligt kan det vara med skämt om Viagra egentligen? Men här görs det med en känslig nerv, tragikomiskt och vackert om män som en gång varit ”the shit”, men numera är döende dinosaurier eller lejonhannar som bara väntar på att den unge uppkäftige lejonkillen tar ett slutligt nafs om halsen.

Old with grace

Al Pacino rasslar och rasslet funkar! Det funkar verkligen för rollen som Val, som är trött på att försakat sitt liv på skit och sett mer av insidan av en cell än gå till Wal Mart och köpa kinesiskt krimskrams till sin sommarstuga. Walken är han med i toppform. Han viskar fram sina repliker och är uppriktigt bekymrad över vad han ska göra av sin bästa kompis.

Filmens hjälte är dock Alan Arkin. Han var strålande i Argo och fortsätter dominera i alla karaktärer han tar sig för. Han är bitsk och gör filmens trio komplett. Det finns en scen i mitten av filmen som kan vara den varmaste scenen jag sett på, ja, jag vet inte när. Där Arkin utan ett ord, visar vad perfekt skådespeleri är.

När jag skriver den här recensionen, grips jag plötsligt av en liten svettning. Var filmen verkligen så här bra? Eller är jag bara glad att mina gamla hjältar Pacino och Walken äntligen levererar?

Så, jag har torkat pannan och bestämt mig. Det här är en riktigt bra film.

Ja. Det är det det.

Stand up Guys har premiär 8 mars


Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg