Senaste Kommentarer

Top Commenters

Pride: Filmtips!

Inlägg av Embla Sue Panova den 31 juli 2014 i

Film Onyanserat

pridetv

Att Pridefestivalen pågår för fullt i Stockholm har väl knappast undgått någon, men även om man inte bor i den kungliga huvudstaden och kan delta på plats kan man alltid uppmärksamma det hemma ifrån soffan. Redan förra året tipsade Embla om massa bra filmer – nu kommer en uppdaterad lista från några av oss andra också! För att film och tv i allmänhet är så uselt på att faktiskt representera alla människor, oavsett vem man är eller vem man älskar.

Mitt Liv i Rosa
Lille Ludovic är född till pojke i kroppen, men känner sig helt övertygad om att något blivit fel eftersom hon är flicka inuti. Hon älskar att klä sig i rosa och ha klänning vilket tydligen inte är helt enkelt för omgivningen att acceptera. En fantastiskt gullig och rörande film.

Fucking Åmål
Alla har väl sett Fucking Åmål, eller? Inte? Se då genast Lukas Moodyssons briljant skildring av två tonårstjejer i den lilla svenska staden Åmål där både tonåren och fördomarna är en pain in the ass.

Laurence Anyways 
Sent åttital i Montreal. Laurence och flickvännen Fred lever i ett kärleksfullt, energiskt förhållande, men så en dag meddelar Laurence att han vill vara kvinna. Han står inte ut längre, han måste börja leva som den han egentligen är. Men han vill inte göra det utan Fred. Estetisk njutning från regissören Xavier Dolan, med urgrymma skådespelarinsatser i huvudrollerna. Starkt, vackert och sorgligt, roligt och coolt och hjärtslitande på samma gång! /Ingrid

Bridegroom
Bridegroom är en amerikansk dokumentärfilm som alla bör se. Inte bara för att det är Pridefestival utan för att det är film som ger perspektiv till saker och ting. Den får dig att gråta av lycka, sorg, ilska och frustration. Det är ett samhällsdokument i tiden men det är också en film som egentligen inte borde behöva finnas. Shane och Tom, båda från inskränkta amerikanska småstäder har kämpat för sin kärlek under hela sina unga liv. De har kämpat mot hån, utanförskap och vapenhot men eftersom kärleken trots allt övervinner allt så lever de lyckliga men dessvärre inte i alla sina dar. Tom dör i en olycka och Shane tvingas nu kämpa igen. Mot tomheten, mot Guds ord tolkade av religiösa tokstollar och inte minst mot samhället. Bridegroom är en skämskudde till mänskligheten och våra pinsamt förlegade värderingar. En kärlek är en kärlek och en människa är en människa. Skall det vara så förbannat svårt att förstå?
/ Lindman

Förbjuden Kärlek
De sextonåriga tjejerna Atafeh och Shireen lever ett festande tonårsliv i det underjordiska Iran, där de går på hemliga fester och klubbar, ständigt med risken att bli upptäckta av sedlighetspolisen. Och när de inser att de inte bara är bästa vänner, utan förälskade, blir tillvaron ännu mer komplicerad. Fin film som är en mix av ungdomsfilm om frigörelse och tungt drama om den förtryckande tillvaron i ett land som Iran. Och såklart inte inspelad på plats, utan i Libanon, där teamet ändå var tvungna att mörka innehållet i filmen för att få filma.  /Ingrid

Transamerica
Ni känner ju igen Felicity Huffman från Desperate Housewives? Det är hon som är gift med Melrose Place-Matt, ni vet? I Transamerica spelar hon transexuella Bree som inväntar en könsbytesoperation när hon plötsligt får veta att hon har en son. Hennes terapeut vägrar ge sitt godkännande till operationen innan Bree och sonen möts. Mycket bra manus men allra klarast lyser Felicitys skådespelarinsats!

Milk
En annan skådespelare som tar sig in under huden genom vita duken är Sean Penn som politikern Harvey Milk i denna verklighetsbaserade film om politikern som slog för homosexuellas rättigheter i USA under 70-talet – en tid när man jämställde homosexualitet med prostitution och tjuveri.

Birdcage
Jag valde mellan att ta med den här och Priscilla Öknens Drottning, men eftersom listan börjar bli lååång föll valet på Birdcage. Har du inte sett Priscilla – se den! Och om du har det och gillade tror jag du kommer gilla även den här. Ett ungt par ska presentera sina föräldrar för varann, med viss oro eftersom hans familj består av två pappor som äger en drag-klubb. Lösningen? Den ena får spela mamman, såklart! Lite tramsig, men varm och rolig!

Boys Don’t cry
Jag kan fortfarande känna hur kroppen kändes när jag såg den här filmen: lätt illamående och nästan med kram i händerna efter att ha knutit knogarna i princip under hela filmen. Inte för de svaghjärtade, men de som pallar har en oförglömlig film att se fram emot.

Behind the Candelabra
Det här är filmen om Liberaces liv, som skådespelarna i filmen Michael Douglas och Matt Damon till slut fick finansiera själva eftersom finansiärerna tyckte den var för gay (EH, DET ÄR EN FILM OM LIBERACE FÖR FAN!). Jag skrev en hyllning när den kom, och ni kan läsa mina många kärlekens ord HÄR eller bara se filmen själva.

 

 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg