Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Blind Side – Är Sandra Bullock värd sin Oscar?

Inlägg av Christian Eklöw den 17 mars 2010 i

Film Recension

Tjuren Ferdinand läses högt för barnen


Jag slår mig ner för att se Oscarvinnaren Sandra Bullock göra sitt livs roll som Leigh Anne Tuohy. Filmen var även nominerad till bästa film så man kan lugnt säga att mina förväntningar är höga.

Filmen baseras på en verklig historia och handlar om Michael Oher  (Quinton Aaron ) och den fantastiska familjen Tuohy.

Michael är en hemlös fattig ung man med en knarkande mamma. Hoppet borde vara ute för honom och han borde sluta som sina knarksäljande barndomsvänner i projekten i Memphis, Tennese. Det tycker dock inte Leigh Anne Tuohy verkar vara en bra idé. Hon plockar upp den stackars Michael och låter honom bo hemma hos familjen Tuohy. Michael är självklart en fantastisk idrottsman och nu gäller det att få upp hans betyg så han kan vara med i skolans fotbollslag.

Jag kommer ihåg när jag var hemma sjuk eller av annan anledning var hemma mitt på dagen under nittiotalet och inte hade något bättre för mig än att slötitta på tv. Då gick det en serie som hette ”Sjunde himlen”. Den fantastiskt godhjärtade familjen i serien ställde alltid upp för alla och tänkte aldrig på sig själva i första hand. De var självklart kristna också. Familjen Tuohy i filmen The Blind Side är en exakt kopia av dem. Filmen är en exakt kopia av Sjunde himlen. Den är snusförnuftiga ungar, det är familjelycka och de problemen som finns går att lösa bara man är godhjärtad och en god kristen. Den enda skillnaden är egentligen att filmen är över två timmar lång och budgeten är tio gånger högre.

Hur den här filmen kunde bli nominerad till en Oscar är för mig ofattbart. Det finns inga motgångar, det finns ingen spänning, det finns inga onda människor. Till och med knarkarna i filmen är hyfsat trevliga och välduschade.

Men är det inte en fin och rörande historia.?

Jag tror säkert att Michael Ohers riktiga liv är en fantastisk historia som berör på alla plan, men den här filmen är smetigt dravel.

Och nu till det ni alla undrar. Är inte Sandra Bullock fantastisk i sin Oscarsvinnande roll?

Hon är bra, men absolut inte fantastisk. Jag fattar egentligen ingenting. Antingen gjorde alla andra kvinnor som spelade en huvudroll i de 518 filmer som släpptes förra året i USA katastrofala rolltolkningar eller så insåg väl juryn att Sandra Bullock inte blir bättre än så här. Jag har inget emot Sandra, jag tycker faktiskt hon verkar var en riktigt skön kvinna, men det är ingen Oscarsprestation hon gör.

Om ni är riktigt sugna på att se overkligt godhjärtade människor som inte har några som helst mörka sidor och aldrig sätter sig själva i första hand så se istället ett avsnitt an Sjunde himlen. Då slösar du bara bort 44 minuter av ditt liv.

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Johan

  Instämmer fullständigt.

  Som Pretty Woman fast med en svart kille istället för en vit hora. Den fina välbeställda vita familjen tar sig an den svarta killen, köper fula collagetröjor till honom och lär honom den amerikanska medelklass-stilen. Vidrigt.

 • "Hur den här filmen kunde bli nominerad till en Oscar är för mig ofattbart. Det finns inga motgångar, det finns ingen spänning, det finns inga onda människor. Till och med knarkarna i filmen är hyfsat trevliga och välduschade."

  Väldigt bra formulerat. Precis vad jag kände också. Det får gärna vara sockersött osv. Men när det är helt konflikt fritt blir det slätstruket. Det normala hade varit att han blivit utslängd eller liknande när han orsakar bilolyckan men nejrå… det är ok det med.

  Tror tyvärr att de riktiga personerna har haft en del att säga om filmens handling. Det är mycket möjligt att allt som händer har skett men det blir inte automatiskt en bra film för det. Ibland behöver man spetsa till det lite.

  Sen ska jag inte sticka under stol med att jag är glad att Sandra vann oscar för jag gillar verkligen henne. Enda anledningen till att den blev nominerad för bästa film är nog för att de valde ut tio?!??! filmer vilket är helt sanslöst.

Fler onyanserade inlägg