Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Last Airbender – Recension

Inlägg av cpanov den 14 oktober 2010 i

Film Recensioner

Om den här recensionen känns kort ber jag om ursäkt. Min vänsterhand håller nämligen på att sammanställa en stämningsansökan riktad till M. Night Shyamalan. Han har nämligen gjort sig skyldig till två saker:

1. Den sämsta filmen jag sett på 30 år. (Min pappas hemmafilm från bb är bättre)

2. Det värsta bedrägeriet när det kommer till marknadsföring. 3D? Du skojar.

Innan jag sjönk ner i biostolen läste jag om filmens handling:

Luft, vatten, jord, eld; fyra nationer sammanbundna av ödet.

Eldnationen startar plötsligt ett brutalt krig mot de andra och ett helt århundrade går utan något hopp finns om att få ett slut på förödelsen. Slutligen ger sig den modige Aang ut i striden, då han inser att han är den ende Avatar vars krafter är så starka att han kan manipulera alla de fyra elementen. Aang slår sig ihop med Katara, som kan manipulera vatten, och hennes bror Sokka, för att försöka återskapa balansen i en krigshärjad värld.

Jag vet. Jag höll också på att somna efter ett par rader. Men läs samma stycke 10 gånger till och jag lovar att det är roligare en allt i filmen.

Effekterna är dåliga. Skådespelarinsatserna är så usla att alla amatörer på Hallmark framstår som Oscarsmaterial.

Så var det det där med 3D. Var? När? Fullständigt obefintligt. Jag sitter med mina 3D-brillor i två timmar och dom skär som vanligt in vid näsroten men vanligtvis glömmer jag bort smärtan för när 3D existerar är det verkligen fantastiskt.

Den här gången glömmer jag inte bort någonting.

Jag kunde verkligen sett den här filmen på min gamla Nokia N73 och fått samma ”3D känsla”.

Shyamalan har inte gjort en bra film sedan ”Sjätte sinnet”. Det är många år sedan. MEN vi har ändå alltid fått en twist i hans filmer som oftast är bättre än hela filmen (okej, filmerna är ju inte bra men alltid något).

The Last Airbender´s twist?

Det kommer två filmer till.

Framför mig på bion sitter en av Sveriges kändaste recensenter. Han/hon suckar, vrider på sig, somnar, vaknar, suckar högre och när filmen är slut utbrister personen högt (och jag citerar): ”hur i helvete kan den här jävla M. Night Shyamalan fortsätta få göra film?”

Jag kunde inte hålla med mer.

The Last Airbender har biopremiär 13 oktober

Expressen: 1 av 5 : Aftonbladet: 2 av 5 : SVD: 2 av 6

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Den animerade serien är betydligt bättre. Tur i oturen är väl att det inte blir 4 filmer. En för varje element. Såsom det är uppdelat i tv-serien.

 • Nu glömde du bort Unbreakable! Det är också en bra film.

 • Alexander Kantsj&oum

  Det som störde mig mest var att manuset var så fruktansvärt kackig trots att dom faktiskt har en bra animerad förlaga att gå efter. Dialogen var så patetisk att George Lucas egenskrivna och träiga dialog in den senaste Star Wars-trilogin framstår som Shakespear. Jag håller inte med om att effekterna var usla, dom så riktigt bra ut på sina ställen tycker jag men det känns som om en stormrik och väldigt eccentrisk man har gett en massa pengar till en förstaåring på någon undermålig filmskola och bett honom göra en film. Manusmässigt så består filmen av så många amatörmisstag, saker som man går i genom i typ första lektionerna som stora NEJ NEJ FY FY! Jag instämmer med recensenten (för omväxlings skull) hur fan få M. Night Shyamalan fortsätta göra film?! Och hur i helvete lyckades han göra en sån fullträff som Sjätte Sinnet?! Snibben borde inte få göra en bildruta till, han borde få stryk!

 • Alexander Kantsj&oum

  Jäklar vad många stav- och syftningsfel jag gjorde in min tidigare kommentar, men jag blir så fruktansvärt upprörd när det kommer till Shyamalan så jag tappar all kontroll!

 • Mats Janson

  Jag såg den i tron att det var en b-film med låg budget som baserade sig på en mangaserie riktad till barn. Med så lågt ställda förväntningar blev filmen ett godkänt tidsfördriv på en seg flight. Först nu efteråt har jag förstått att det är ett storspektakel med en jättebudget. Då blir det hela desto mer pinsamt. Det är rätt intressant att man med så mycket pengar att spendera ändå lyckas få varenda scen att kännas ”straight to dvd”, trots stundtals imponerande dataeffekter. Det börjar väl bli mer och mer uppenbart att ”Sjätte sinnet” var en ren lyckträff som M. Night Shyamalan på något fullständigt mirakulöst sätt lyckats lyckats leva på i över ett decennium.

 • Katarina

  Jag tror att detta är en sådan film som man antagligen hatar eller älskar. Personligen hör jag till det senare…
  Jag håller med, skådespelande var inte alltför lyckat. Men, hälften av skådespelarna var faktiskt ungdomar som saknade större erfarenhet av skådespelande.
  Huvudpersonen, Noah Ringer, är bara 14 år och har aldrig spelat i en film förre denna… Hur mycket kan man förvänta sig av honom då?
  Eftersom majoriteten av alla kritiker har hatat denna film måste jag komma med lite positiva åsikter.

Fler onyanserade inlägg