Senaste Kommentarer

Top Commenters

Tronländaren är här

Inlägg av Jonas Derne den 30 juni 2014 i

Film Onyanserat

Trudvang

För drygt ett år sen berättade vi här på Onyanserat om den kommande Drakar & Demoner-filmen Tronländaren, och häromdagen släpptes kortfilmen på YouTube minsann.

Det är produktionsbolagen Fish and Elephant Production och Fandango Film som i samarbete med rollspelsföretaget Riotminds producerat denna kortfilm baserad på spelvärlden Trudvang. Med Tronländaren hoppas producenterna få finansiering till större projekt, och av resultatet att döma kan så mycket väl ske. Nu när just rollspelande hyser en perifer position bland kulturutövningar har åtminstone fantasy som genre fått ett uppsving senaste år med filmatiseringarna av Tolkiens verk och Game of Thrones i spetsen.

I Tronländaren är fyra äventyrare utsända av jarlen för att hämta hem ett magiskt, tusenårigt svärd med mäktiga krafter. Resan går i vidunderliga naturmiljöer mot nordliga Grenvallaheid där svärdet enligt skrifter sägs ligga begravt. Men syftet med resan börjar ifrågasättas inom gruppen och slitningar uppstår. Är verkligen jarlen rätt man att tilldelas svärdets makt?

Av vad jag kan förstå är budgeten relativt liten, och med den begränsningen måste jag ändå säga att det hela ser riktigt bra ut. Jag misstänker att många av kostymerna är lånade och omsorgsfullt skapade av lajvare och medeltidsentusiaster för de ser påkostade och stilsäkra ut, precis som ett och annat imponerande skägg.  Musiken, som jag förmodar är specialskriven för filmen, låter också oväntat mäktig för en sådan här modell mindre produktion.

Det jag kan invända mot är att en del orutin skådespelarmässigt lyser igenom i ensemblen, och att repliker inte levereras helt naturligt alltid. Undantaget är Stefan Cronwall som bärsärken Heidnar som jag tycker gör en habil insats.

Det här är en lovvärd satsning, och jag vill ha mer.

Vad tycker ni själva? Filmen finns i sin helhet här:

Skrivet av Jonas Derne

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.

Fler inlägg av Maila Jonas Derne
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg