Senaste Kommentarer

Top Commenters

Underbart anakronistiska bakom-kulisserna-bilder

Inlägg av Ingrid Forsberg den 11 april 2018 i

Film

För ett tag sedan började jag se fantastiska bilder från inspelningen av Sophia Coppolas Marie Antoinette spridas på Twitter. Det är ju uppenbarligen inte nya bilder, men estetiken i dem är så extremt tilltalande att jag verkligen förstår behovet att dela dem vidare.

Att se bilder från bakom kulisserna på film och tv-inspelningar är ju lite dubbelt. Å ena sidan vill jag inte bryta magin i fiktionen, känslan av att det jag ser på duken/skärmen utspelar sig på riktigt, om än i en slags parallell verklighet. Men å andra sidan är det något väldigt tilldragande med att få en inblick i den där parallella verklighetens vardag. Den där man måste ta en cigg, kolla sin mail eller ta ett viktigt samtal. Och de härligt anakronistiska krockarna kan skapa en fantastisk estetik. Kolla bara på de här underbara bilderna från Marie Antoinette-inspelningen!

 

Marie Antoinette-bilderna gjorde mig lite smått besatt av att kolla på andra bakom kulisserna-bilder. Det finns såklart hur mycket som helst. Men det får inte bli för uppenbart att det är på en inspelningsplats, med kameror och mickar och grejer i bild, de bästa bilderna är de där det är små detaljer som bryter av och avslöjar.

Här är ju Mac Booken, med det stora lysande äpplet på locket, ett tacksamt objekt. Och populärt. Ludvig XVI spelar upp sin senaste favvo-låt för Marie Antoinette, Gandalf kollar mailen och Mad Men-Ken visar upp sin nya bil för Mad Men- Harry .

”Send more eagles”

Tänk om det hade varit Mad Men-reklamarna som gjorde Apple-reklamen, va!

 

Modern teknologi som bryter av mot en estetik som placerar karaktärerna väldigt mycket längre bak i tiden, ett klassiskt härligt bakom kulisserna-motiv. Den här enorma antenn-telefonen matchar den enorma peruken rätt bra ändå, i bilden från Peter Greenaways Tecknarens kontrakt från 1982. En bild som ärligt talat skulle vara rätt fantastisk även utan den där telefonen.

Tecknarens kontrakt

 

Rökpausen är också en klassiker. Som ju inte alltid avslöjar att det är en bakom kulisserna-bild. Men cigaretterna uppfanns faktiskt först på 1800-talet, så det är inget de här 1700-talslyxlirarna i Dangerous Liaisons hade kunnat ägna sig åt på sin tid. Sen har vi ju Uma Thurmans fashionabla solglasögon, som också avslöjar bilden, på ett sånt där lagom uppenbart sätt. En fantastiskt fångad bild, med John Malkovich sådär lojt utsträckt på ett trappräcke, medan Uma stjäl ett bloss.

Dangerous Liaisons

 

Till sist, en riktig favorit. Nux tar en paus i öknen för att sticka sig en halsduk. Helt underbart. Jag läste att det var Charlize Theron som lärde Nicholas Hoult att sticka i Mad Max: Fury Roads inspelningspauser, och att han fastnade direkt. Tom Hardy testade tydligen också men tyckte det var för svårt. Nej, jag har inte dubbelkollat denna story, jag tänker bara tro på den, för den är så himla bra.

Mad Max: Fury Road

Skrivet av Ingrid Forsberg

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg