Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Violent Kind – Recension

Inlägg av Måns Lindén den 13 juni 2012 i

Film Recension

MC-knuttarna Cody, Q och Elroy befinner sig i gänglokalen ute i norra Kaliforniens skogsmarker när de får oväntat besök från Codys ex-flickvän och dennes lillasyster. Men damerna hinner knappt hänga av sig innan molnen skingrar och ett oförklarligt sken får helvetet att bryta loss.

The Violent Kind från 2010 rider på den grindhouse-våg som Tarantino och Rodriguez initierade och gör en häxbrygd av Sons of Anarchy, Evil Dead och From Dusk til Dawn. För den goda sakens skull spetsar de även anrättningen med lite influenser från Exorcisten. Det borde väl bli riktigt bra – eller åtminstone underhållande?

Ja. Om det funnits ett sammanhållet manus, habila skådespelare och lite charm.

Inledningen funkar ganska bra om man har överseende med de mer än lovligt bleka skådespelarinsatserna. De ”tuffa” MC-knuttarna Cody, Q och Elroy hamnar inledningsvis i ett riktigt rallarslagsmål för att etablera hur hårda de är. De rapar klichétyngda repliker men framstår mest som ett gäng LA-surfare på väg till en Sons of Anarchy-maskerad. Så är dock inte fallet – de är på väg till en födelsedagsfest i klubbens lokal ute i vildmarken. Väl där spårar saker och ting ur rätt snabbt.

En demonisk dimma sveper in och Codys ex-flickvän Michelle återvänder till festen helt täckt i blod och är uppenbarligen besatt av något. Exakt vad förklaras aldrig. Strax därpå dyker det upp en samling nihilistiska psykopater som teleporterats från 50-talet vars avsikter är att kanalisera de onda krafterna som har tagit över Michelle. Fast inte innan de har torterat MC—knuttarna som fortfarande är i livet. Anledningen till detta är oklar.

Det är inget fel i att helt respektlöst blanda genrer och tänka nytt. Grundidén är rätt intressant, men det är slarvigt skrivet och budgeten är alldeles för låg för att realisera visionerna som förmodligen såg toppen ut på pappret. Skådespelet pendlar mellan obefintligt och överspel och våldet känns mest trött och spekulativt.

The Violent Kind finns på DVD

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg