Senaste Kommentarer

Top Commenters

Water For Elephants – Recension

Inlägg av cpanov den 14 april 2011 i

Film Recensioner

När man härstammar från Bulgariens äldsta cirkussläkt och man tillbringat många, många timmar på cirkus och varje gång varit livrädd för att ens far viskat något till sina clownkompisar att ta upp den den lilla pojken längst fram vid manegen, upp på scen, så kanske ni kan förstå att jag har ett ganska speciellt förhållande till cirkus.

Jag var rätt trött på det.

Observera att jag skrev var. Jag har nämligen glädjegråtit mig igenom en fantastisk film. En saga som fångade mig fullständigt. Men framförallt en film som fick mig att bli förälskad i cirkusen igen.

På en cirkus någonstans i 30-talets USA hittar Jacob ett nytt liv efter att hans föräldrar dödats i en olycka. Där finner han också kärleken i cirkusens stjärna Marlena men för att kunna vara tillsammans måste de bryta sig loss från det enda liv de känner till.

”Water for Elephants” bygger på en bestseller skriven av Sara Gruen. Jag har (som vanligt) inte läst boken, men människor i min närhet som läser säger att det är en klassiker.

Filmen kommer inte bli en klassiker. Men vad gör det? Faktiskt ingenting. Det är en söt kärlekshistoria som är riktigt bra. Reese Witherspoon och Robert Pattinson är ett mycket fint kärlekspar. Det slår inte gnistor. Det är ingenting som stormkokar. Nej, vore det matlagning skulle man kunna sammanfatta deras kemi som ett långkok. Ett mycket gott sådant och kryddan som höjer hela rätten heter Christoph Waltz (när blir han den nya Blofeld på heltid?) som spelar cirkusdirektören med tvivelaktigt humör och tillika Reese man. Han är fullständigt magnifik. Han lyfter nerven på hela filmen. Visst, vill man vara kritisk kan man kalla hans cirkusdirektör för tvillingbrodern till nazisten i ”Inglorious Basterds”. Men ännu en gång – det gör inget.

Filmen är som en vuxen godnattsaga man aldrig vill somna ifrån och somnar man drömmer man dom vackraste drömmarna.

”Water for Elephants” är gjord för alla oss som tror på kärleken. För oss som vet att kärleken övervinner allt. För oss som inte kan få nog av Christoph Waltz.

Och för oss som en gång varit rädda för att gå på cirkus.

Water for elephants har premiär 15:e april


Trailer till Water for Elephants från rstvideos trailerarkiv.

Expressen: 3 av 5 : DN: 3 av 5 : SVD: 3 av 6 : GP: 3 av 5

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg