Senaste Kommentarer

Top Commenters

World Invasion Battle: Los Angeles – Recension

Inlägg av Christian Eklöw den 20 april 2011 i

Film Recension

Run Aaron Run!

Jorden invaderas av utomjordingar och de har inte kommit för att bli våra kompisar. Har vi sett det förut och kommer vi att se det igen? Svaret på den frågan är: Självklart!

Det gör faktiskt inget att bakgrundshistorien inte är särskilt originell. Den här filmen handlar inte om att berätta en historia utan att berätta om karaktärerna i historien, och eftersom karaktärerna är en samling klyschor borde ”World Invasion” vara ett riktigt magplask. Men det är den inte.

Jag satt fastnaglad i biostolen i två timmar. Jag levde mig in i karaktärerna och önskade verkligen att de skulle klara sig. Jag köpte att alla amerikanska soldater är hjältar. Jag fick gåshud när stråkarna drog igång och våra hjältar offrade sig helt osjälviskt. Jag förstår ingenting. Jag brukar sova mig igenom den här typen av filmer. Ska jag analysera varför jag just den här gången fick en väldigt bra upplevelse så beror det nog på det här.

1. De skiter i att berätta en historia. Det ger mig tid att bry mig om karaktärerna och det ger regissören Jonathan Liebesman tid att koncentrera sig på att göra spännande actionscener.

2. Trots alla klyschor och hjältedåd går det aldrig för långt. Filmen ligger och balanserar på precis rätt nivå för att jag ska känna att dessa karaktärer är något utöver det vanliga.

3. Till skillnad från vad som visas i trailers och på affischer så är det här en väldigt liten intim film (om man jämför med andra katastroffilmer) och vi slipper se filmmakarna gotta sig i utomjordingar och politiska diskussioner. Det här handlar om den lilla människan.

4. Aaron Eckhart är en grym skådespelare. När jag såg honom för första gången i Neil Labutes ”In the company of men” blev jag förälskad och även fast han inte levererar på den nivån här så adderar han stor trovärdighet till filmen.

Köper man konceptet är det här en underbar upplevelse på bio. Det enda jag har att klaga på är Michelle Rodriguez. Hon har aldrig varit bra och kommer aldrig att vara.

World Invasion Battle: Los Angeles har biopremiär onsdag den 20:e april

Svd: 3 av 5 :

Skrivet av Christian Eklöw

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Jag håller absolut med om att filmen är liten och intim om man jämför med andra katastroffilmer som vältrar sig i överdrivet storvulna scenerier och effektsökande CGI (läsa Roland Emmerich) och det är verkligen av dom saker som gör den bra. Däremot tyckte jag inte att man fick tid för att lära känna karaktärerna… eller tid fanns men ingen ordentligt exposition. Alla for förbi så snabbt att om bara blev ansikten för mig, ansikten som dessutom presenterades på dom mest klyschiga sätt; Soldaten med tjejen som väntar hemma, den skotträdda soldaten, den unga gröngölingen och den luttrade veteranen med känslomässigt bagage. Riktigt klyschigt… men på något underligt sätt så, ja det funkar! Just för att filmen är så ”nära” i resten av sitt berättande.

  Det som gör det ännu bättre är att det verkar som att klyschigheten och dom ganska hastiga karaktärspresentationerna är medvetet gjorde på det viset, på samma sätt som dom extremt subjektiva stridsscenerna är ganska förvirrande; vem var det som blev skjuten? Vem var det som skrek? Vem var det som dog? Det känns som om filmskaparna valt att göra det så för att gestalta en strid så verkligt som möjligt trots den utomjordiska backdropen, för i strid hinner man nog inte tänka, bara agera, och när en kamrat avlider så kan man inte göra annat än att lämna honom bakom sig och kämpa vidare för sitt eget liv.

  Det faktum att jag inte tyckte man fick tid för att lära känna karaktärerna hindrade dock inte filmmakarna från att spela på alla känslosträngarna genom välkomponerad musik, tillsynes hopplösa situationer, små segrar och gråtande barn. Jag satt med en liten klump i halsen några gånger.

  Förvänta er ingen överdådig effektsmockad All-in Emmerich-rulle, det här är inte ”Independence Day” utan mer ”District 9” (om än inte alls lika karaktärsdriven) med actionscener i en nästan dokumentär känsla och effekter som finns där för att skapa en verklighet inte för att imponera.

  Jag tycker Christians betyg är nääästan spot-on, så därför förstår jag inte varför jag skrev hela det här långa inlägget för att säga i stort sett samma sak som honom… men men… ibland kommer bara orden.

 • Jag fick nästan lite Cloverfield vibbar när jag såg filmen. Visst har man sett det ett antal gånger förr men jag gillade verkligen känslan av osäkerhet och räddsla som soldaterna visade när dom gick ut i strid. Eckhart gjorde det han skulle och resten av gänget gjorde sina roller enligt formulär 1A…….men på något sett så funkar det iaf.

 • Papa Hemingway

  Skönt att höra en positiv recension. Har sett fram emot denna filmen efter att ha sett trailern men de första recensionern har varit ljuma om något. Jag litar på ditt omdöme.

 • Håller med Christian i det mesta här, och skulle också gett den en fyra. Väl skrivet!
  Angående klyschiga karaktärer så skulle jag vilja säga att här så är de våra bästa vänner. Det är inte nödvändigt för oss att få hela livshistorier presenterade för att kunna engagera oss i en större samling karaktärer som dessa under blott knappa två timmar. Vi behöver folk vi kan se som någorlunda trovärdiga i just sitt filmuniversum under bråkdelen av en dag, inte vänner för livet, så det ligger vare sig i filmmakarnas eller publiken intresse att ge oss det. Därför får ges vi istället klyschor som vi känner så väl från hundratalet andra filmer. Som vi kan förstå och koppla till på en gång, utan att för den delen bryta ihop när de ännu en gång får en bil över sig. Och åtminstone jag är nöjd över att få se mina bästa flyktiga bekanta ännu en gång 🙂

 • Trevligt att det finns folk som håller med mig. Trodde nästan att jag var ensam om att gilla filmen när jag lästa andra recensioner.

 • Fasiken vad glad jag blir, nu vill man ju se den här filmen 🙂

 • Såg en recension i GP, den fick en ”överstryken fyr”. Tycker inte ens filmen var värd den del av pappret som ovan recension trycktes på. Sämsta skiten jag sett på länge. Men men, kul att några gillar den iaf…

 • Tråkigt att du inte gilla den. Vad var det som fick dig och tycka att en bit papper är värdefullare?

Fler onyanserade inlägg